Tükörszemüveg – A Titanic a koronavírus jéghegynek ütközött




Tükörszemüveg –Titanic

A Tükörszemüveg egy olyan láthatatlan szemüveg, amely keveseknek adatik meg.  Én megkaptam ezt a fajta szellemi szemeket. Ez egy természetfeletti szemüveg és azok is használhatják, akik kérik, és hiszik, hogy van ilyen. A Tükörszemüveg tehát filmelemzések sorozatából áll keresztény szemszögből. 


Kedves olvasó (k)! Üdvözöllek a lefagyasztott gondolatok világában! Hiszen azt, amit leírok egyszer, még egyszer ugyanúgy nem írhatom. A toll a gondolatot, gondolatokat fagyasztja le. A fényképezőgép a színes, csodálatos, valós képeket. A kamera a különböző, sok, változó mozgásokat. Mind a három felvevő eszköz, ha használom azt az illúziót kelti fel nekünk: film és kép esetében nézőknek, könyv esetében olvasóknak, hogy a „jelenben tartózkodunk és egy másik téridőben vagyunk”. A tudatunkba tudjuk jól, sőt érezzük azt, hogy utazunk. Hol? Mindig visszamegyünk a múltba. Visszavisz minket az eredeti ponthoz. Azokhoz a helyszínekhez, ahol a nemes író megtervezett, olyan szereplőkkel találkozhatunk, akik élőkké válnak. Még, ha a történet a jövőben játszódik, akkor is lefagyasztott lesz. Így a szöveg esetében visszamegyünk az író lefagyasztott gondolatában, film esetében a rendező által készített eseményekben, mozgásokban, kép esetében a megragadott pillanat időpontjára vezet minket, és mindhárom eszközben az lesz a hasonlóság, hogy hibernáltakká válunk, ha nagyon elrugaszkodunk a triviális világból.

Ez történik a „Titanic” című film esetében is. A film rendezője a zseniális James Cameron. Főszereplői nagyszerűek: Leonardo DiCaprio (Jack Dawson), Kate Winslet (Rose DeWitt Bukater), Bill Paxton (Brock Lovett), Gloria Stuart (Rose Dawson Calvert).

Szinte minden megtalálható James Cameron filmjében. Ezért is szuper alkotás. Mindig érdemes újra és újra megnézni. De érdemes megnézni más megközelítésből is. Műelemzésem során kitérek a nem is régen kitört világjárványra is, merthogy ezúttal a Titanic a koronavírus jéghegynek ütközött.

A játékfilm tükörszemüvegen keresztül

Belfastban megépítették a világ legnagyobb hajóját és 1912. Április 10-én útnak indult. A hajó siklott az Atlanti Óceánon. Az úti cél a másik part. Hosszú időnek tűnt eljutni oda. Állítsuk meg egy pillanatra a hajót a képzeletünkben! Nézzük, mi van benne a teljesség hiánya nélkül! Kabinok, bútorok, lámpák, és ott van a sok víz, a szeretet, békesség, de legalábbis látszat békesség, hiszen hamarosan kitör a pánik, aztán ott vannak még a mentőcsónakok, a gyerekek, a felnőttek, a kedvenc állatok…
Most nézzük, mit tesznek az emberek! A lista szintén nem lesz teljes: Szeretkeznek, csókolóznak, nevetnek, kártyáznak, sétálnak, esznek, alszanak, nevetnek, mulatoznak, táncolnak…   

A Titanicról akár egy könyvet lehetne írni, ahogyan ezt már meg is tette a sok író.

Állítsuk meg egy pillanatra a földet! Óvatosan, nehogy észre vegyenek minket! Nézzük, mi van benne! Legalább is egy részében: Fegyverek, gyűlölet, millió éhezők, szexjátékok, recesszió, igazságtalanság, katasztrófák, háborúk, vírusok …
Most nézzük, mit tesznek ez emberek! Legalábbis az emberek egy része: Sírnak, drogoznak, verekednek, szomorkodnak, éheznek, lopnak, hazudnak, csalnak, gyilkolnak…   
A Titanic az Atlanti Óceánon siklott és harmónia uralkodott a hajón egészen addig, míg jéghegynek ütközött és megtörtént a katasztrófa.
A hajó kapitánya tehetetlen volt. Nem sokkal azután, hogy a hajó jéghegynek ütközött a víz elérte a legalsó szintet, majd szépen, lassan fokozatosan emelkedni kezdett a vízszint és egyre többen elmerültek a halál torkában.

A föld is az Univerzumban siklik végtelenül előre haladva és kezdetben harmónia uralkodott mindenhol, amíg nem történt meg a törésvonal. A föld a Titanichoz hasonlóan az első emberpáros jéghegy katasztrófája, vagyis az eredendő bűn miatt süllyed és süllyed.  Ez alatt pedig sok mindent bele lehet foglalni: erkölcsi süppedés, szellemi hanyatlás, testi zsugorítás, gén romlás, közösség erejének a züllése, éghajlat megbolondulása vagy romlása, a szeretet meghidegülése…

Az ember jéghegy ütközése miatt a föld is jéghegynek ütközött és azóta egyre csak romlik minden és minden egyes korszakkal csak rosszabb lett a helyzet.

Ahogyan az elődeinket is utolérte a víz, vagyis a halál, ugyanígy fog minket is elérni, és mivel a halálnak több  ezer formája és arca is van, éppen ezért ne csodálkozzatok, ha azt írom, hogy a mostani korona vírus is, ha a Titanic-kal vonunk párhuzamot, akkor az történt, ahogy a játékfilm során elnyelte a víz egy-néhány embert, ez az extravalóságban, annyit jelent, hogy ezúttal ismét kaszál a halál angyala korona vírusnak álcázva magát, hogy a pokolba rántja azokat az embereket, akik nem tértek meg. A hangsúly azon van, hogy akik nem tértek meg. De természetesen azok a keresztények szintén elfognak süllyedni, akikkel végzett az Úr.

A Titanic valóban elsüllyedt 1912. április 14-én, és sokáig sokan nem is törődött vele, mert nem is tudtak róla, kivéve az érintettek. De James Cameron 1997-es Titanic c. játékfilmje egyfajta tükröt tartott a 20. századi nézők elé, hogy egyrészt felhívja a figyelmet arra, hogy volt egy hajó, amelyben 2225-en utaztak és ebből 1512-en haltak meg. Másrészt a 21. századi nézőknek már egy fajta ébresztő, hiszen sokszor találkoztunk világéletünkben lehetetlen dolgokkal vagy kerültünk bele olyan szituációkban, amikor tehetetlenek voltunk.

Márpedig a hajó utasai nem tudtak semmit sem tenni, amikor megtudták, hogy mekkora is a baj. A hír gyorsan elterjedt, és akik előbb megtudták azok értelemszerűen előbb is menekülhettek meg. Voltak, akik önként feladták a harcot és beugortak a halál völgyében.

A halál elől nincs menekülés és ez ellen mindenki tehetetlen. Mindenkire sor kerül, aki valaha megszületett. Miközben egyesek menekülnek, vagy útnak indulnak. Keressük a boldogságot. Vannak, akik az írásban, olvasásban, focizásban, filmforgatásban… találták meg a boldogságukat. A helyzet az, hogy minden földi dolog ideiglenes boldogság és süllyedünk, ahogy a filmben. Sokszor feltettük már magunknak a kérdést: Mihez kezdjek most? Mi tévő legyek? Egyáltalán tehetek ez ellen valamit?



Ahogyan a rendező belső világában sokan elsüllyedtek, ugyanúgy a mi külső világunkban is sokukat elragad a halál korona vírus formájában, de más alakban is.
Előbb-utóbb mi is elfogunk elsüllyedni. Ki tudja, hol tartunk? Lehet, hogy a víz épp a lábunkat mossa. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A halál rejtélye

Milliárdosok: Mit használ az embernek...?