Vallások - Miért megosztott a Kereszténység?



Vallások - Miért ilyen megosztott a Kereszténység?

A múltkori gondolataim során megtudtuk, hogy nincs egy igaz vallás sem, mert nem a vallás üdvőzit, hanem csakis Jézuson keresztül mehetünk be az Atyához. Erről lesz szó bővebben idővel, de most foglalkozzunk egy kérdéssel, ami szintén sokkal fényesebb kérdés az előzőeknél, mert a következő kérdés közelebb visz minket az igazsághoz. Ha rossz kérdést/kérdéseket vetünk fel, akkor rosszak lesznek a válaszaink is és ezáltal a gondolkodásmódunk is. Azonban a jó kérdések jó eredményeket érnek el, és gondolkodásmódunk is helyrefog állni. A kérdésem feléd tehát a következő: Mit gondolsz! Miért ilyen megosztott ma a Kereszténység?

A Kereszténységen belül is vannak sok ágazatok. A wikipedia egyik cikke szerint 2012-ben, Magyarországon 232 gyülekezeti közösségek volt/van, de hozzáteszi, hogy ez nem hivatalos, mert az összes lista a Fővárosi Bíróság kezében van. Itt van néhány lista:

1. Katolikus
2. Református
3. Anglikánok
4. Baptisták
5. Metodisták
6. Nazarénusok
7. Adventisták
8. Jehova tanúi
9. Pünkösdisták
10. Hit gyülekezet

Ha megakarod nézni az össze listát, akkor itt teheted meg: 


Igen 232 közösségről van szó, és ez csak Magyarország. Mennyi gyülekezet lehet vajon világszerte? A választ még nem tárom fel, de a következő cikkben már igen. A Katolikusok is elágazik legalább három részre:

1. Római Katolikus
2. Görög Katolikus
3. Karizmatikus Katolikus

Tehát maradjunk az országon belüli ágazatoknál. Nézzük meg hogyan is kezdődött ez az egész és egyáltalán miért volt ez a sok szakadás? 
 
A keresztény szó jelentése Krisztus követői. Tudom, hogy egyes tudósok és teológusok a kereszténység alapítóját Jézusnak tartják, de ezek nem hiszik el, hogy Jézus maga az igazság. Jézus ugyanis nem alapított egyetlenegy vallást sem. Ezt alapvetően tudni kell! Aki olvassa a Bibliát és el is hiszi, amiket olvas, akkor azt is tudni fogja, hogy Jézusnak miért volt szükséges, hogy lejöjjön közénk.
Több mint, kétezer évvel ezelőtt megszületett a megváltó. Jézus viszont csak 30 éves korában kezdte el a szolgálatát. Kiválasztott magának 12 tanítványt, de ez a szám 70-re emelkedett. Jézust megölték, de a tanításait az ő követői tovább vitték szerte a világon. 
 
Az első, háromszáz évben nem volt könnyű feladata a keresztényeknek, hiszen sokáig üldözték őket, de az evangélium mégis eljutott több helyre. Krisztus után 312-ben véget ért a nagy keresztény üldözésnek és Nagy Konstantin császár engedélyezte a keresztény hit szabad gyakorlatát.
Ezután több összetűzés, konfliktus is volt a keresztények között például a bálványszobrok miatt, szentképek miatt, Mária-kultusz miatt stb. Az elmúlt kétezer év során folyamatosan hanyatlott vagy virágzott egyes keresztény irányzat. Nézzük meg néhányat: 
 
1054-ben volt a nagy egyházszakadás. Ekkor vált külön a nyugati Keresztények a keleti Keresztényektől, vagyis a mai szóhasználattal a Róma katolikusok az Ortodoxtól, de napjainkban több ága is van. Ennek az oka pedig az volt, hogy a Katolikusok elfogadták a Pápát, mint vezetőjüket, de ezzel szemben az Ortodoxok nem. 
 
Most ismét nagyot fogunk ugorni időben, mert nem akarok részletesen belemenni mindenben, mert túl sok információ lenne egyszerre, de aki szeretne, az nyugodtan nézzen utána a neten. A következő nagy korszak a Reformáció. Mivel nagyon sok Pápa, Papp, Püspök elvilágiasodott különböző, új felekezetek jöttek létre az egyház megújítása céljából, ilyen pl: Lutheránus, Református.
A felvilágosodás időszakában is sok felekezet alakult ki. Ilyenek, mint Metodisták, Adventisták, stb. A legtöbb új felekezet a katolikus ágazatból alakult ki. 
 
A 20. század elején pedig egy egészen új korszak kezdődött el, mert megjelent egy új mozgalom: A Pünkösdisták.
 
Végre eljutottunk idáig! Az egyik ismerősöm felhívta a figyelmemet, hogy van egy cikk, ami arról szól, hogy a Pünkösdisták, azok olyanok, mint a Sátánisták. De pontosan nem emlékszem, hogy miket írt le, de a lényeg, hogy hamisan tüntetnek fel egy olyan keresztény felekezetet, amiből világszerte megtalálható. Ha eddig te is azt hitted, akkor megint azt kell, hogy mondjam, hogy becsaptak téged! És ennek, azaz oka, hogy sokan nem tudják, hogy milyen valójában a Pünkösdista vallás és nem is olvasnak Bibliát. De röviden bemutatom: A Pünkösdisták vannak a legtöbben a világon a kereszténységi ágazaton belül. A Katolikusokból vannak 1,2 milliárdan, miközben 1 milliárd Pünkösdi van, de mint említettem az adatok évről évre változik. Azóta sokkal többen lehetnek. 
 
Tehát megtudtuk, hogy folyamatosan hanyatlott vagy virágzott egyes keresztény ágazat! Ennek okai pedig számosak voltak, de lényegében az volt, hogy mit fogadtak el a Biblia tanításon kívül és mit nem. A másik fő oka, hogy az, aki az egész világot elhiteti, keresi, hogy kit nyeljen el - természetesen a Sátánra gondoltam, hiszen ő embergyilkos kezdettől fogva. Mivel mi ismerjük a megváltót megtalálta a módját, hogy akkor is elbuktasson minket: Hogy legyen köztünk megosztottság.
 
És most, hogy megtudtuk, hogy a kereszténység nem vallás és néhány okot, hogy miért ilyen megosztott a kereszténység érdemes elgondolkozni a következőkön: Merre fog haladni tovább a kereszténység? Megosztottabb lesz vagy lesz köztünk egység? Milyen irányzatok fognak még jönni? Mi lesz a kereszténység sorsa/ jövője? Lesz-e egyáltalán kereszténység?

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A halál rejtélye

Milliárdosok: Mit használ az embernek...?