A Depresszió harmadik ellenszere: Az őrület ב – (bét) rész




A Depresszió harmadik ellenszere: Az őrület
ב – (bét) rész



A depressziót már több, mint 15 éve kutatják. Magyarországon minden második ember depressziós. Ezért is gondoltam, hogy folytatom a video sorozatot, de mivel tudom, hogy nagy változások jönnek a szerzői jog szempontjából, ezért írásban is elérhetők lesznek az ellenszerek.

Ha depressziósak vagyunk, akkor jobb, ha megőrülünk, mert a depresszió egyik kivezető útja az őrület. Rövid időn belül néhány példával is aláfogom támasztani az állításomat. De előtte hadd emeljem ki, hogy az őrülteket és a lángeszűeket egyetlen hajszál választja el.  Hogy ez hogy is lehetséges? Ezt majd a későbbiek során kifejtem. 

Ebben a részben Szophoklész: Antigoné c. drámáját fogom elemezni a depresszió egyik ellenszerének, az őrület megközelítéséből, miközben utalást teszek egy-két igeversről.

Szophoklész (i. e. 496-406) az ókori görög drámaírás királya volt. Több, mint 100 művet alkotott, de ebből csak 7 maradt meg az utókornak. Szophoklész 3 legismertebb műve: Oidipusz Király, Élektra, Antigoné. Ezeknek a témái a thébai mondakörből származik.

Szophoklész Antigonéja egyetlenegy helyen játszódik, a cselekménye csak egyetlen eseményre szűkül, a dráma időtartam csak néhány óra.

Minden idők legzseniálisabb drámáját koronként másképp értelmezték.

Íme, néhány értelmezés:

   1.      Friedrich Hegel, német filozófus értelmezése szerint: Kreónnak is és Antigonénak is igaza van, mivel mindkét szereplőnek a maga által képviselt erkölcsi és világnézeti platformról igaza van.

   2.       Az Antigoné mint politikai dráma: hatalom és erkölcs összeütközése.

   3.       Kétféle emberkép összeütközése.

   4.       Férfii - nő konfliktus.

  5.       A második khorikon értelmezése: Az eredetiben nem az ember nagyságának himnuszáról
van szó, hanem az ember titokzatos, csodálnivaló sokféleségéről, arról, hogy van közöttünk Kreón és Antigoné, Haimón és Iszméné... Ezt az értelmezést erősíti fel a szövegkörnyezet is.

  6.       George Steiner értelmezése: Nem Antigoné és Kreón ellentéte. Az ellentét csak apropó Antigoné lázadása számára a végzet ellen. Két lehetőség nyílik számukra: vagy
elviselik illetve állandóan menekülnek végzetük elől, vagy elébe mennek saját tragikus sorsuknak, így mutatva föl azoknak a törvényeknek az embertelenségét, melyek a világot, az emberi sorsokat irányító törvények embertelenségét.

Műelemzésem értelmezése nem új keletű lesz, hiszen keresztény szemszögből már írtak elemzést a drámáról. Pavlovics Zsófia egyik blogján felhívja a figyelmünket arra, hogy 1580-ban Robert Garnier azonos című drámát; 1814-ben pedig Pierre-Simon Ballanche írt azonos című regényt.

Műelemzésem során tenni fogok 1-2 kitérőt, hogy még különlegesebb legyen az amúgy is különleges összefüggésekből álló elemzésem.

Miközben idézni fogok néhány sort a drámából, idézni fogok néhány igeverset a Bibliából; azon belül a Jelenések könyvéből és ez alapján fogok értekezni.
Elemzés
Szophoklész Antigoné című drámája azzal kezdődik, hogy megtudjuk, hogy az új király, Kreon új törvényt ad a thébai lakosoknak. Kreon új törvénye az, hogy Antigoné egyik bátyját, Polüneikészt sem eltemetni, sem megsiratni nem szabad, mivel ő szerinte az a hazája ellen harcolt.

Az új törvényhez másképp áll hozzá Antigoné, és másképpen Iszméné:
 
„ANTIGONÉ: Hát nem hívlak többé magammal, sőt ha még
Jössz is magad, segítséged nem kell nekem.
Te légy okos, ha tetszik; én őt el fogom
Temetni ha ezt teszem, meghalni szép.
Mint kedves akkor kedvesemmel fekszem ott
A jámbor bűn után, hiszen sokkal tovább,
Mint itt fenn, kell az Alvilágban tetszenem.
Mert ott lenn fekszem majd örökre.
Ám ha te Inkább szegülsz az istenekkel szembe, menj!4
ISZMÉNÉ: Én semmit ellenükre nem teszek, hanem
A város ellen tenni sincs erőm elég.”
-          Szophoklész: Antigoné (FORDÍTOTTATRENCSÉNYI-WALDAPFEL IMRE); 3. – 4. o. -
 
A közeljövőben szintén lesz az igazi kereszténységen belül két csoport. Igazi alatt azt értem, akik hisznek abban, hogy Jézus Krisztus az Isten fia. Ez a két csoport a következők:

Az első csoportot Antigonét fogja képviselni. A másik csoportot pedig Iszméné. Antigoné csoportja szembe fog szállni az Antikrisztus új törvénye ellen, mi szerint, aki nem veszi magára az ő bélyegét azokat kivétel nélkül lefejezi.
" Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak akin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma."
-          Jelenések könyve 13: 16; 17. -
 
Kreon és az Antikrisztus
A dráma elején tudjuk jól, hogy Kreon még ki sem adta az új parancsát – azt máris megszegték. A későbbiek során Antigoné le bukik, amikor másodszorra próbálkozott meg azzal, hogy földet szórjon a testvére holttestére.

Amikor Kreon elé kerül a következő szembesítéseket olvashatunk a drámából:
„ KREÓN: (Antigonéhoz) S te állsz csak itt fejed lehajtva, szólj te már,
Elvállalod, hogy megtetted, vagy cáfolod?
ANTIGONÉ: Elvállalom s tagadni nem fogom soha.
KREÓN: (az őrhöz) Hordd el magad, mehetsz, amerre épp akarsz,
Te már a súlyos vád alól felmentve vagy.
Az őr távozik. – Antigonéhoz
De szólj te, csak beszédedet rövidre fogd:Tudtad, hogy ezt megtenni megtiltottam én?
ANTIGONÉ: Tudtam, hiszen hirdették úton-útfélen.
KREÓN: S mégis törvényemet meg merted szegni te?”
Szophoklész: Antigoné (FORDÍTOTTATRENCSÉNYI-WALDAPFEL IMRE); 12 o.
 
Antigoné csoportjához tehát azok a keresztények tartoznak, akik hiszik, hogy Jézus Krisztus az Isten fia, de lemaradtak az elragadtatásról. Ők lesznek azok a szentek, akik nem fogják eldobni a hitüket és ők is vakmerően fognak Jézus Krisztus tanításai mellett kitartani, ahogyan Szophoklész Antigonéja.
 
Őrület és öngyilkosság
Szophoklész drámája során Antigoné úgy gondolja, hogy beteljesítette a sorsát vagy talán megőrült és ezért akasztotta fel magát a sziklabörtönben. Később pedig Antigoné vőlegénye, Haimon szintén öngyilkosságot követ el apja előtt, miután nem tudta lebeszélni apját, hogy semmisítse meg törvényét. Haimon cselekedete mindinkább a szerelmi bánata sarkallta, mint őrültsége. Vagy mégis a saját esztelensége vezette oda, hogy leszúrja saját magát?!
Tudjuk jól, hogy mielőtt bekövetkezett volna a sorozatos tragédia - Kreon figyelmeztetve volt Teiresziász, a vak jós által, de ő akkor is makacsul ragaszkodott a saját törvényéhez.
Miután beteljesedett a vak jós jóslata mondhatni azt is, hogy nem is a vak jós volt a vak, hanem sokkal inkább Kreon, aki az új törvény bevezetésével csak azt látta, hogy milyen nagyszerű uralkodóvá válhat.
Csak akkor nyíltak meg igazából a szemei, amikor beteljesedett Teiresziász szörnyű jóslata:
 
KREÓN:
Jaj, esztelen ész, amit elkövetett,
Hogyan ölt a merevség,
Látjátok itt azt, aki ölt
És azt, aki meghalt, az apát s a fiút.
Jaj, átkozott parancsaim!
Ó, fiam, én fiatalságod Siratom, jaj,
Meghaltál, elszállt az erőd,
S nem te, de én voltam, ki megöltelek.
KARVEZETŐ: Jaj, látom későn ismered fel, hogy mi jó.
KREÓN: Ó, jaj nekem,
Mit szenvedek, hogy megtanuljam! Már tudom,
Hogy isten súlyos kézzel mért csapást az én
Fejemre akkor és vad útvesztőbe vitt,
Lábbal tiporva boldogságom, jaj nekem.
Jaj, jaj, a halandó sorsa a balsors.
Szophoklész: Antigoné (FORDÍTOTTATRENCSÉNYI-WALDAPFEL IMRE); 32. o.
 
A Jelenések könyve szintén tartalmaz olyan részeket, ami arról szól, hogy az új világrendben az őrült fenevad és vad birodalmára nagy csapások fognak jönni:
 
Elméne azért az első, és kitölté az ő poharát a földre; és támada gonosz és ártalmas fekély azokon az embereken, akiken vala a fenevad bélyege, és akik imádják vala annak képét.
A másik angyal is kitölté az ő poharát a tengerbe; és olyanná lőn, mint a halott vére; és minden élő állat meghala a tengerben.
A harmadik angyal is kitölté az ő poharát a folyóvizekbe és a vizek forrásaiba; és lőn vér.
És hallám, hogy a vizek angyala ezt mondja vala: Igaz vagy Uram, aki vagy és aki valál, te Szent, hogy ezeket ítélted;

Mivelhogy szentek és próféták vérét ontották, vért adál nékik inni; mert méltók arra.
És hallám, hogy más az oltárról ezt mondja vala: Jól van Uram, mindenható Isten, igazak és igazságosak a te ítéleteid.

A negyedik angyal is kitölté az ő poharát a napra; és adaték annak, hogy az embereket tikkassza tűzzel.”

- Jelenések könyve 16:2-8 -
 
A who szerint világszerte 800 ezren végeznek magukkal évente. Magyarországon nagyon sok fiatal végez magával, sőt ebben világviszonylatban is elsők vagyunk.

Pedig, ha tudnának arról, hogy van egy Megváltó, aki az életét adta oda értük, akkor nagy valószínűséggel kétszer is meggondolná magukat, hogy öngyilkosok legyenek, ahogy Katy Perry is tette.

Néhány nappal ezelőtt megjelent egy cikk a hitradion.hun, ami arról szólt, hogy a 35 éves sztár majdnem eldobta az életét, de az mentette meg, hogy Istennek hálát kezdett adni.

Ez azért is érdekes nekünk, mert ha mi is elkezdünk hálát adni Istennek mindenért és kihagyni azokat a dolgokat, amiért búslakodunk, és sokszor depresszióba esünk, akkor soha nem kerülnénk veszélyes állapotban.
 
Katarzis

Szophoklész Antigonéja azzal ér véget, hogy az előző csapások után jön egy újabb csapás. Az utolsó csapás az előzőkhöz képest is súlyosabb, mivel a saját feleségéről is hall rossz hírt:


„ MÁSODIK HÍRNÖK: Uram király, neked minden bajból kijut.
Csak most hozod kezedben egyiket, de lépj
A házba s ott elődbe tárul új csapás.
KREÓN: Hát érhet még nagyobb csapás? Mi vár reám?
MÁSODIK HÍRNÖK: Meghalt halott fiadnak anyja, hitvesed,
Még friss sebében véresen fekszik szegény.”


„ KARVEZETŐ: Ha még lehet jóról beszélni ennyi rossz
Között: a bajt lerázni jó, minél nagyobb.
KREÓN: Jőjj már, jőjj már,
Tűnj már a szemembe, legszebb
Nap, mely legutolsó
Órámat hozod, ó jőjj,
S több napot aztán már ne is érjek utánad.
KARVEZETŐ: Majd erre is kerül sor, ámde rád ma még
Más munka vár: a többit istenekre bízd.
KREÓN: Kimondtam, és tőlük se kérek semmi mást.
KARVEZETŐ: Ne kérj te semmit, mert mi elvégeztetett,
Halandó ember azt el nem kerülheti.
KREÓN: Vigyétek a céltalan életűt,
Akaratlan öltelek meg, fiam,
És tégedet, ó te szegény asszony.
Jaj, merre tekintsek? Az én kezemen
Minden, minden balul üt ki,
Énrám iszonyú sors méretett.
KAR: Bölcs belátás többet ér
Minden más adománynál. Az isteneket tisztelni kell,
Gőggel teli ajkon a nagy szavak
Nagy romlásra vezetnek -S józanná nem tesz, csak a vénség.”

Szophoklész: Antigoné (FORDÍTOTTATRENCSÉNYI-WALDAPFEL IMRE); 32. o.; 34. o.  

Ezzel párhuzamosan a Jelenések könyvében is találunk olyan utalásokat, ami felhívja a figyelmünket arra, hogy milyen borzasztó és kegyetlen csapások fognak az Antikrisztus és követőire érkezni az Új világrendben:








A hetedik is kiöntötte poharát a levegőbe, és nagy hang hallatszott a templomból a tróntól, amely ezt mondta: Meglett!





-         Jelenések könyve 16: 10 -21 –


A világ kezd megőrülni és egyre őrültebbek is lesznek az emberek. Minden évben szoktak lenni hóbortos cselekedetek. A hóbortos cselekedetek alatt azt értem, amikor az egyik elkezd valamilyen őrültséget csinálni és onnantól elindul a lavina. Ilyen volt az is például, amikor vizesvödröt öntöttek a fejükre; vagy amikor megjelent Momo különös feladványai. Természetesen e mögött a Sátán áll, aki tud arról, hogy kevés ideje maradt hátra.

Legutóbb az Ördög George Floyd halála miatt lett sikeres, mivel annak halála miatt világszerte elkezdtek letérdelni. Hogy ez miért is baj?



Nos, addig nincs probléma, amíg lesznek jokerek és bohócok a földünkön, de amikor ezek elkezdenek mások előtt térdelni, esetleg más isteneket imádni, ha elkezdik a keresztényeket bántani és sértegetni - na, ekkor már óriási baj van.



A világ kezd megőrülni és mivel a Megváltót is elutasították, ezért nem csodálkozni azon sem, hogy a keresztényeket sem fogadják el. Hamarosan őrült keresztény üldözéseknek leszünk a tanúi. És amikor ezek elkezdődnek két választási lehetőségünk lesz nekünk hívőknek:



  1.      Felemelni a tekintetünket és várni Jézus Krisztus második visszatérésére, vagyis az elragadtatásra.



   2.      Ha lemaradtunk az elragadtatásról, akkor meg kell vívni életünk, de ennek a korszakának is az utolsó nagy csatáját a fenevaddal és az ő táborával.



Források:











Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A halál rejtélye

Milliárdosok: Mit használ az embernek...?