Keserű Valóság – Tisza Gábor felakasztotta magát, mégis reménykedhetünk valami jóra?


 

Keserű Valóság – Tisza Gábor felakasztotta magát, mégis reménykedhetünk valami jóra?

Magyarország, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Vaja – 2021. 09.06-án hétfőn reggel 7 órakor egy 16 éves fiú, csak annyit mondott anyjának, hogy "majd jövök", de hiába várták haza. Gábor iskola helyett ugyanis egy kietlen területre tartott, ahol felakasztotta magát.

A fia holttestét a nevelőapja találta meg még aznap este.

Másnap Vaja települése gyászba borult.

Az esetet az egész országot megrázta.

Az öngyilkosság előzményei

Tisza Gábor tavaly kezdte az első osztályt a baktalórántházai Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumába. Rendészeti szakra járt, rendőr vagy katona akart lenni.

Év elején nagyon szerette az osztálytársait, a tanárait. De az osztálytársai egy része már akkor rászállt a csendes, visszahúzódó fiúra. Ez idő alatt ugyanis folyamatosan gúnyolták és megsértették Gábort az osztálytársai. Az osztály nagy része „HOMÁRFEJÜNEK”, „HÜLYEGYEREKNEK”nevezték.

Tavaly ősszel ismét berobbant a pandémia második és harmadik hulláma, emiatt a közel 1 évig tartó online oktatás szinte megváltás volt a tini számára.

2021 nyarán a fiú elmondta a szüleinek, hogy nem szeretne tovább járni abba a suliba, mert őt utálják az osztálytársai, de édesanyja, és nevelőapja biztatta, hogy minden rendben lesz, majd előbb-utóbb leállnak.

2021 őszén elkezdődött Gábor számára a 10. évfolyam, de nagyon nem örülhetett neki, mivel az osztálytársai ismét elkezdték szekálni. Gábor ezúttal viszont okosabb lett, mivel szeptember 3-án, pénteken szólt az osztályfőnökének, hogy két lány piszkálta, aki elbeszélgetett a bosszantó lányokkal, és az egész osztállyal. Azon a napon Gábor kitárta a szüleinek az iskolai zaklatásokat és elmondta, hogy számára az iskola a megtestesült pokol. Az Édesanyja kiakarta íratni a gyermekét a suliból, és szólni az osztályfőnöknek, de a fia nem engedte meg, mivel volt egy jó barátja és számára ez ciki lett volna, ha az Édesanyja intézkedik, majd abban állapodtak meg, hogy a fiú megoldja a tragikus problémát.

Szeptember 5-én, vasárnap Gábor délelőtt még a hétfői németórára készült, az ebédnél nagyon jól elbeszélgetett az Édesanyjával, Lovas Edinával. Aznap este jókat is nevettek.

Szeptember 6-án Gábor reggel felvette a szürke kapucnis pulóverét, a szürke nadrágját, a fehér Nike cipőjét, de hátára vette a szürke iskolai- és egy piros tornazsákját is, majd betette a táskájába a kést és a kötelet, majd elindult otthonról. 7 órakor azt mondta anyukájának, hogy „majd jövők.” Gábor elköszönt Édesanyjától és mintha minden a legnagyobb rendben lenne, elindult az iskolába. A buszra azonban már nem szállt fel.

Délután miután Gábor nem érkezett haza, az anyuka megpróbálta felhívni, de az nem vette fel, ezért a fia egyik barátjához fordult segítségért, akitől megtudta, hogy egész nap nem volt suliba, de a reggeli busznál sem látta.

Ezután Gábor Édesanyja a közösségi médiához fordult segítségért, és még aznap este megírta, hogy

„Meglett a fiam, de sajnos már túl kèső!!! Meghalt”.

A rendőrség az Indexnek is megerősítette: idegenkezűségre utaló jelet nem fedeztek fel. Vagyis Gábor önkezével vethetett véget az életének.

Időközben megtörte a csendet egy, a keresésben résztvevő személy is, aki az „Eltünt Személyek Keresése” facebookos oldalon a következőket írta:

„Igen, sajnos a Vaján eltűnt 16 éves Tisza Gábort megtalálták holtan. Elsőként siettem a család segítségére és hiába próbáltam megtenni mindent sajnos elkéstünk, 8 év után most először nincs erőm kitenni a fekete posztot, eltűntkereső vagyok de ember is egyben, a történtek engem is megviselnek, de Gábor halála nem lesz értelmetlen életeket fog megmenteni, mert ez a fiú megérdemli hogy hőssé váljon.„

Néhány nappal később Szebeni István Műsorvezető, Közszereplő is kifejezte a facebookon mély együtt érzését a családdal:

„Üres a széked. Örökre.

Nem tudom felfogni, hogy történhetett ez Veled. Addig gúnyoltak egy gimnazista fiút, amíg csak egy megoldást látott kiútnak.

Csendes fiú voltàl, aki soha, senkinek sem ártott. A halált választottad, pedig Te csak élni akartál. Csak annyit kértél, hogy hagyjanak békén.

Örökre üres a széked. Azt, hogy mit érezhet édesanyád, el sem tudom képzelni. Ő mindent megtett, hogy megvédjen. Még én is végtelen szégyent érzek, hogy miért történhet ilyen tragédia, pedig csak a hírekből értesültem róla.

Nyugodj békében. Most már senki sem bánthat.

Felfoghatatlan.”

 Gábor iskolájában kitűzték a fekete zászlót és a honlapjukon a következő üzenetet tettek közzé:

„Az intézmény teljes körűen együttműködik az eset kivizsgálásában a hatóságokkal. Minden segítséget megadunk az iskola diákjainak, dolgozóinak a tragédia feldolgozásához, osztozunk a család fájdalmán.”

Egykori osztályfőnöke a következő sorokat írta: 

„Mély megdöbbenéssel értesültem Gabi halálhíréről. Valóban csendes gyerek volt, aki másoknak nem ártott soha. Őszinte részvétem az egész családnak”.

„Az igazi fájdalom néma, a könny és a kiáltás már a megkönnyebbülés” - írja Márai Sándor. Az író szavai talán soha nem voltak annyira igazak, mint a fiát gyászoló, Lovas Edina esetén. – írja Lakat Eszter újságíró Márai Sándort idézve a blikknek.

Gábor tragédiája óta eltelt egy hét is, de azóta sem keresték meg az osztálytársai, hogy bocsánatot kérjenek a családtól. A legidősebb 14 éves testvérét nagyon megviselte a történtek, de az ötéves kis testvére is nehezen fogja fel, hogy mi történhetett, mivel azóta is várja haza, és keresi Gábort.

Szakemberek véleménye az esetről

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint:

 több iskolapszichológusra van szükség, mert a tanárok túlterheltek, és nem mindig veszik észre, ha baj van.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: 

2010 óta a duplájára emelték az iskolapszichológusok számát.

Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta szerint:

A szóban történő erőszak is alapvetően bántalmazás. Általában a fizikai erőszak az, ami első blikkre beugrik egy iskolai zaklatásnál, de minden erőszaknak személyiségromboló hatása van. Az agresszor képes pszichés károkat okozni. Az erőszak hatására aztán az áldozat elkezd félni, majd próbálja csökkenteni a belső feszültséget azzal, hogy kerüli az illetőt, a megalázó helyzetek elől próbál elbújni. Minden fajta erőszak ellen fel kell lépni, vagyis általánosságban elmondható, hogy be kell avatkozni a tanárnak, amennyiben hallják, esetleg látják a zaklatást. Az iskolai zaklatásnak, megfélemlítésnek már neve is van. A jelenséget angolul úgy hívják "bullying," ami a megaláztatástól az érzelmi zsaroláson át egészen a fizikai erőszakig terjedhet. A zaklatás szélsőséges következménye lehet, ha valaki önkezével vet véget életének.

Dr. Földi Rita gyermek klinikai szakpszichológus szerint:

A gyerekek konfliktuskezelése sokszor otthoni sémákat tükröz. A bántalmazó másra vetíti ki a belső konfliktusát, míg a bántalmazott nem tud ezzel megküzdeni, és inkább beletörődik. Egy idő után a bántalmazott gyermek viselkedése megváltozik, ezt kell időben felismernie a szülőnek, illetve a tanárnak. Ekkor azonnal szakmai segítséget kell kérni, különben a bántalmazásnak nagyon komoly ártalmai lehetnek.

Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint:

A gyerekek egy nagy közösségben hierarchia-harc közepén találhatják magukat. Ekkor egyértelműen kirajzolódik, hogy kik a dominánsabbak, ki az, aki nem fog konfrontálódni és ki az, aki vezető pozícióba akar kerülni. A szóbeli agresszivitás célja az, hogy az egyik gyermek behódoltassa a másikat, így könnyebben kerülnek célkeresztbe a visszahúzódó, csendes gyerekek.

 Dr. Pálosi László ügyvéd szerint:

A jelenlegi törvények szerint zaklatás kétféle módon követhető el. Az egyik, ha az áldozatot erőszakos bűncselekménnyel fenyegetik meg, a másik pedig, ha az életvitelébe rendszeresen és önkényesen beavatkoznak. Ha bizonyíték van arra, hogy a fiút írásban vagy szóban megfenyegették, vagy hívásokkal, üzenetekkel zaklatták, akkor 14 éves kor fölött 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők az elkövetők. Ha a fiú az öngyilkosságba menekült a zaklatások hatására, az súlyosbító körülmény lehet, és nagyobb eséllyel ítélik el az elkövetőt 2 évre. Ennek hiányában kisegítő bűncselekményeként kényszerítésért ítélhetőek el a bűnösök, ha bizonyítottan erőszakkal vagy fenyegetéssel kényszerítették őt akaratán kívüli cselekvésekre. Súlyosabb bűncselekmény csak akkor állapítható meg, ha az elkövetők bírták rá az öngyilkosságra, kifejezetten arra beszélték rá, hogy vessen véget az életének. Az elkövető gyerekek szüleivel szemben a gyászoló szülők kártérítési pert indíthatnak.

Az Édesanya terve

A Blikknek gyászoló édesanya többek között azt is elárulta, hogy azért nyilatkozott, hogy más gyerek ne járjon így, és van még egy terve: A gyerekek szemébe szeretne nézni és megkérdezni tőlük, hogy: Most jó nekik? Ki lesz a következő?”


 Az anyuka megírta a közösségi médiában, hogy fiát 2021. Szeptember 17-èn pènteken 15:00-kor a Vajai temetőben helyezik örök nyugalomra.

Keserű valóság:

A sok újságírói cikkeket elolvasva a következő gondolatok jutottak eszembe, és a Szentszellem a következőkre hívta fel a figyelmemet:

Vajon, ha Gábor felismerte volna azt, hogy az osztálytársai a Démonok eszközei voltak, és azok a gondolatok sem az övék voltak, akkor is eldobta volna az életét?

Vajon, ha ismerte volna a Megváltót, és az ő igéit, akkor is felakasztotta volna magát?

A minap pont arról olvastam a 444.hun, hogy drámaian megnőtt az öngyilkosság száma a járvány első felében.

Bár jól lehet, hogy Gábornak 3 nap elég volt ahhoz, hogy eldobja az életét, de lehetett volna más megoldásokat is találni. Például szembe mehetett volna az osztálytársaival.

Bár jól lehet, hogy a legtöbb keresztény abban a tévhitben él, hogy az összes öngyilkosok pokolra kerülnek kivétel nélkül, de eljött az a korszak, amikor megtudhatjuk azt is az új kijelentéseket figyelembe véve, hogy az összes gyilkos eseteket a Mennyei Bíró külön vizsgálja. Igen! Jól olvastátok!

Tisza Gábor esetét is a „Mennyei Édesapánk” külön megvizsgálta! Éppen ezért reménykedhetünk abban, hogy Gáborral találkozhatunk ismételten majd a Mennyben!

Ebben a reménységben kapaszkodhat minden olyan személy, akit valaha is gúnyoltak valahol, pedagógusok, diákok, gyerekek, felnőttek, Vaja települése, egy ország, és végül, de nem utolsó sorban a föld lakói.

 „ Engedelmeskedjetek azért Istennek, de álljatok ellen az ördögnek, és elfut tőletek. Közeledjetek Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok.”

-         Jakab 4: 7-8 -

Források:

https://24.hu/belfold/2021/09/07/vaja-eltunt-gimnazista-holtan-talaltak-meg/

https://24.hu/belfold/2021/09/08/ongyilkos-fiu-szabolcs-baktaloranthaza/

https://444.hu/2021/09/10/nem-kertek-bocsanatot-es-nem-is-kerestek-az-osztalytarsak-tisza-gabor-edesanyjat

https://hvg.hu/itthon/20210907_holtan_talaltak_meg_az_eltunt_fiut

https://index.hu/belfold/2021/09/07/eltunt-szemely-vaja-tinedzser-iskolai-zaklatas-rendorseg-kereses/

https://index.hu/belfold/2021/09/07/iskola-zaklatas-vaja-rendorseg-ongyilkossag-tini-szabolcs-szatmar-bereg-megye/

https://index.hu/belfold/2021/09/10/iskola-oktatas-szabolcs-szatmar-bereg-megye-vaja-tini-ongyilkossag/

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/iskolai-zaklatas-eltunt-gimis/phqcx8q

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/holtan-talaltak-az-eltunt-vajai-gimnazista-fiu-gabor/ykpx61f

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/a-halott-gimnazista-fiu-zaklatok-vaja-gabor/3b798nz

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/ongyilkos-vajai-fiatal-diakok-csufoltak-az-iskolaban/hkr4b32

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/ongyilkos-vajai-fiatal-diakok-csufoltak-az-iskolaban/ehd52je

https://www.borsonline.hu/aktualis/vajai-tini-ongyilkossag/240766

https://www.origo.hu/itthon/20210908-csendben-turi-a-tragediat-a-vajai-asszony-akinek-meghalt-a-16-eves-fia.html

https://www.origo.hu/itthon/20210910-fiatal-lanyok-kergethettet-a-hallalba-a-vajai-gimnazistat.html

https://propeller.hu/itthon/3708693-iskolai-zaklatas-okozhatta-egy-16-eves-fiu-halalat

https://www.life.hu/hirek/20210909-megszolalt-a-gyaszolo-edesanyja-igy-keszult-a-vajai-gimnazista-fiu-az-ongyilkossagra.html

https://www.life.hu/hirek/20210910-a-zaklatok-nem-kertek-bocsanatot-a-vajai-tini-csaladjatol-az-akkor-hangoskodok-most-hallgatnak.html?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

https://ripost.hu/politik/insider/vaja-gimnazista-elhunyt-gabor-edesanya-3001380/?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

https://ripost.hu/politik/insider/eltunt-gimnazista-fiu-keresesben-resztvevo-megszolalt-3000132/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-kernek-bocsanatot-az-ongyilkos-vajai-fiu-zaklatoi-5375795/

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/vegtelen-szegyent-erzek-gyaszolja-a-sztar-a-vajai-tinit-5374286/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/dobbenetes-reszletek-igy-keszult-a-vajai-tini-az-ongyilkossagra-5371691/

https://metropol.hu/aktualis/vaja-fiu-ongyilkos-gabor-zaklatas-iskola-452408/?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

https://444.hu/2021/09/13/dramaian-megugrott-az-ongyilkossagok-szama-a-jarvany-elso-eveben

Megjegyzések

pisti m irma . üzenete…
az előző bagoly vezette iskoladiákjai között is volt erőszakos cselekedet ,de a vezetés is ig,és helyetteseelég arrogáns módon viselkedtek atanárnőkkel egyes dolgozókkal .nem volt biztositva a felűgyelet ?amostani vezetés intelligensen viselkedik nem ő ezért a cselekedetért a felelős ,inkább a belső felűgyeletet a biztonsági személyt kell megerősiteni .azt hiszem azakkor ott dolgozók megerősitik mondásomat .

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A halál rejtélye

Milliárdosok: Mit használ az embernek...?