Milliárdosok: Mit használ az embernek...?




Mit Használ az embernek…?

„ A pénzügyi világ varázslóinak lába nyomán gyakran ott a tragédia. Pisztolylövés, méreg vagy halálos ugrás ereszti le a függönyt ezen emberi üstökösök csillogó élete végén.”
Így ír egy újságíró. Méltán nevezi a milliomosokat „emberi meteorok”-nak. Néhány hajszás év, és már el is tűnnek. Mesés gazdagságot gyűjtöttek – itt hagyják azt az utolsó fillérig. A világ csodálja, irigyli, azután elfelejti őket. „ Így van dolga annak, aki kincset takar magának, és nem az Istenben gazdag” ( Lukács 12,21), mondja az Isten Fia. 
Ivor Kröger, a svéd gyufakirály egy időben 113 millió font érték részvénnyel rendelkezett. Mégis egy évvel később pénzügyi nehézségei támadtak, és megpróbálta néhány ezer részvényét pénzzé tenni. Mikor ez nem sikerült, agyonlőtte magát párizsi lakásán, 1932. márciusában. Öngyilkosságáról így nyilatkoztak: „Nemzetközi katasztrófa”.

Whitaker Wright-et 3 font értékű sírba temették. Fejedelmi otthonban élt, királyi személyeket látott vendégül, dobálózott a milliókkal, mégis önkeze által halt meg egy törvényszéki tárgyaláson, ahol hamis könyvelésért vonták felelősségre. A fegyőrök ébersége ellenére halálos adag ciánt nyelt le, és így távozott ebből a világból.

George Eastman, a világhírű Eastman-Kodak cég feje, évente 15 millió fontot költött. Mégis öngyilkos lett rochesteri ( Usa) pompás otthonában, 1932. márciusában, 77 éves korában.
Alfred Loweinstein, belga milliomos rejtélyes ember volt. Minden tette titokzatos és drámai volt. Az angol csatorna felett szálló saját repülőgépéből ugrott ki a hullámsírba így halála éppoly drámai és titokzatos volt, mint élete.

„ Jimmie” White, ahogy meghitt barátai nevezték, senkiből lett többszörös milliomos, királyi fenségeket látott vendégül, büszke főnemeseket szólított a becenevükön, versenyistállója volt és színházakat támogatott. A halálának körülményeit vizsgáló ügyész ezt a jelentést adta ki róla: „Pillanatnyi elmezavarában bevett nagy adag kloroform okozta a halálát.” Akkor lett öngyilkos, mikor utolsó vállalkozása bukással fenyegette.

Sir John Norton Griffiths, a világ nagy mérnökeinek egyike, az első világháború alatt felrobbantotta a román olajkutakat, hogy azok ne essenek az ellenség kezére. Egy alexandriai játékkaszinóból jövet a hajón röpített golyót a fejébe, 1930-ban.

„ Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? Avagy mit adhat az ember váltságul a lelkéért.” ( Mk 8, 36-37).

forrás: A.J.Pollock – Hová visz utad? 9-10. oldal

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A halál rejtélye