Álhírek - Szép Új világ



Álhírek – Szép Új világ

„Keressük csak magunk az igazságot, értsük meg magunk között, mi a jó?” 
  (Jób könyve 34:4)

Bevezetés

Szép napot kedves Befogadó! Jól telt napod? Örülök, ha igen, de most engedd meg, hogy még szebbé varázsoljam a napodat a különleges reklám-fúziós elemzésemmel, ami az álhírek megközelítéséből fog íródni, két mű egyvelegéből, tényekkel fűszerezve, az utolsó idők ötvözéséből, tükör által homályosan. Az elkövetkezendő sorokban két műalkotásról fogok értekezni az álhírek megközelítéséből, az én látásmódom szerint. Na, de melyik két műről van szó? Az elsőnek a címe: 

Szép Új világ


Aldous Huxley brit író, költő, és filozófus 1931-ben írta meg az egyik leghíresebb művét a „Brave New world-ot” vagyis a Szép Új Világot.
Ford után 632-ben játszódik a tizennyolc fejezetből álló mű Londonban, ahol a társadalom öt kasztra van osztva:
Alfák – Ők a piramis csúcsán helyezkednek el. Alattuk ott vannak a Béták, Gammák, Delták, és az Epszilonok – akik a piramis alján élnek.
Huxley Új világában a világállam jelszava: KÖZÖSSÉG, AZONOSSÁG, ÁLLANDÓSÁG.
Ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor 2495-ben mintegy két milliárdan élnek, miután megtörtént a 9 éves háború, és már lehet "bokanovszkizálni", mai szóval: klónozni az embereket, de nagyon elterjedt a hipnopedia vagyis az alvatanulás is. Huxley univerzumában taxikopterekkel utaznak az emberek és a rakéták menetrendszerűen járnak.  Aldous világában Bernard Marx pszichológus, John, a Vadember, és Lenina Crowne a főszereplői. John és Bernard is szerelmes Leninában, ezért mondhatjuk azt, hogy egy szerelmi háromszög alakult köztük. Lenina szíve inkább John felé húzódik, mint Bernard felé, de azt is megtudjuk a mű során, hogy sok pasival volt dolga Leninának, ezért a vadember inkább irtózik, minthogy viszonozza érzését Lenina felé. De ott vannak még a BELSŐ-LONDONI KELTETŐ- ÉS KONDICIONÁLÓ KÖZPONT igazgatója: Tomakin, az igazgatóhelyettes, Henry Foster, Mustapha Mond a tíz világellenőr egyike, John anyja: Linda, Lenina barátnője: Fanny Crowne, a klónozott gyerekek, akik erotikus játékokat játszanak, a rendőrök, akik disznóálarcban szolgálnak és így tovább és így tovább.
Mivel ez egy reklám-fúziós elemzés, ezért csak öt dolgot emelnék ki a műalkotásból:

Első: A szóma

Az öt kasztból álló társadalom számára ott van a szóma, amennyiben boldogtalanok lennének. A szóma egy tökéletes kábítószer, ami eufóriát biztosít és kellemes hallucináló hatású. Néhány gramm tablettától boldogabbak az emberek, de egy maréknyitól már egy szómakiránduláson is részt vehetünk ebben az utópisztikus világban, vagyis napokon keresztül aludhatunk és megfeledkezhetünk minden problémáról.  Csak egyetlen népcsoport számára elérhetetlen a nyugtató: a vademberek számára, akik külön szigeten élnek és ők nagyon elvannak maradva a civilizációtól. És mi a helyzet most napjainkban? Nem ez jellemzi rohanó társadalmunkat, hogy egy marék nyugtatóhoz nyúlunk, ha boldogtalanok vagyunk és pszichológushoz járunk, ha fáj a szívünk vagy a lelkünk? A mai fiatalok, de néhány felnőtt nem a fűhöz nyúlnak egy kis boldogság miatt?  Hamarosan egy évszázada lesz annak, hogy megíródott a mű és Huxley meglepődne, ha most is élne és meglátná, hogy nem is kellett sok évszázadot várni arra, hogy ez a szómaféle trend kialakuljon. 

Második: Ismeretlen szavak

Az Új világban az emberek számára ismeretlen az anya, apa, Isten szavak, de a születés és a halál szót sem értik meg igazán, mivel már gyerekkorukban arra kondicionálják, vagyis nevelik fel őket, hogy ezeket ne ismerjék. Érdemes elgondolkodni azon, hogy megint nem volt rossz elképzelése a jövővel kapcsolatosan Huxleynek, mert egy cikk szerint egy svédországi óvodában betiltották a kisfiú és a kislány szót, mivel ott már gender őrület van. 

Harmadik: A legfelsőbb Lény

Nagyon érdekes epizód az ötödik fejezet, ahol Bernard részt vesz a Ford ünnepségen. Ezen a napon 12-en tartózkodnak a Közösségi Dalárdában, annak harmincharmadik emeletén, és a 3210-es teremben. Többek közt ott van: Morgana Rotschild, Joanna Diesel, Clara Deterding, Sarojini Engels, és Jim Bokanovsky.

Az elnök T-jelet vetett és bekapcsolta a szintetikus zenét. Ezután még egyszer T-jelet vetett és leült – elkezdődött a gyülekezeti tisztelet. Ezután az eperfagylaltos szóma szeretetkelyhét kézről kézre adták és mindenki szertartásosan elmondta: "Iszom a megsemmisülésemre", tizenkét nagy korty kíséretében. Ezután elénekeltél az első Szolidaritási Himnuszt.
Jött a második kör: "Ürítem poharam a Felsőbb Lényre" hangzott el 12-szer kortyolás közben. Ezután elénekelték a második Szolidaritási Himnuszt:

Jöjj, Felsőbb Lény, Társas Barát,
teremts tizenkettőből egyet!
Vágyjuk a véget, a halált,
mely felsőbb létezésben Kezdet.

De nekünk még érdekesebb, hogy mi történik a harmadik és a negyedik körben. Mert Morgana Rotschildal úgy indul el a harmadik kör, hogy megtudjuk mi olvasók, hogy valakire várnak: 
„ Iszom arra, hogy az Ő eljövetele küszöbön áll – mondta Morgana Rothschild „Itt egy kérdést feltennék a kedves Befogadóknak: Kinek az eljövetele van a küszöbön?
Ezután a kórus a harmadik Szolidaritási Himnuszt harsogta:

Örülj, s örvendezve halj meg,
érezd, hogy jő a Felsőbb Lény!
Oldódj, míg dobok peregnek!
Mert én vagyok te, s te vagy én.

A negyedik körnél már teljesen elkábultak a szómától. Annyira nem voltak maguknál, hogy természetfeletti hangot hallottak a fejükben: 

És hirtelen elérkezett a töréspont pillanata. Morgana Rothschild talpra ugrott, bámuló szemmel, szétnyílt ajkakkal.
– Hallom őt! kiáltotta. Hallom őt!
Ő az, aki jön! harsogta Sarojini Engels.
– Igen, ő Jön, hallom őt. Fifi Bradlaugh és Töm Kawaguchi egyszerre állt fel.
Ó, ó, ó! – tanúsította az eljövetelt Joanna tagolatlan kiáltásokkal.
Ő az, aki jön! üvöltötte Jim Bokanovsky. Az elnök előrehajolt, s egy érintéssel szabadon bocsátotta a cintányérok, rézfúvósok és lázas tamtamdobok démonait.
Ó, jön! sikoltotta Clara Deterding. – Jaj! – s úgy tett, mint akinek éppen most vágják el a torkát.
Bernard úgy érezte, ideje, hogy ő is csináljon valamit, ő is felugrott hát, és elkiáltotta magát:
– Hallom Őt, Ő az, aki jön!
De ez nem volt igaz. Semmit sem hallott, és az ő számára senki sem érkezett meg. Senki – a zene ellenére, az erősödő izgalom ellenére. De ő is integetett, üvöltött, mint a többiek, s amikor azok szökdelni és dobogni és csoszogni kezdtek, ő is szökdécselt és csoszogott.

Ki az, aki jön? Kire vár nagyon a világ? Csak nem egy hamis megváltóra? Csak nem az Antikrisztusra? Igen. Csakhogy azóta már nem a lábát lehet hallani, és nem a küszöbön van, hanem ő hamarosan meg fog jelenni. A Fenevad arra vár, hogy átváltozzon emberré, amikor el fog jönni az ő kirendelt ideje. Úgy gondolod, hogy hihetetlen? De igaz!

Negyedik: Szép Új Világ

Először ezzel a kifejezéssel Új-Mexikóban a Vad-rezervátumban találkozhatunk, - ahol hatvanezer indián és félvér él – a Vadember szájából, amikor Bernardék úgy döntenek, hogy elviszik Johnt és anyját az Új Világban: 

Hangja megbicsaklott. Ó, szép új világ, amelyben ilyen nép van! kezdte, aztán félbeszakította önmagát, viaszfehér lett.

Nem sokkal később John anyja meghal ebben az új világban, mert napi 20 gramm szómát szed be és ez néhány hónapon belül a halálát okozza. De a Vadember sem tud igazából mit kezdeni az új világgal. Számára nemcsak Lenina, de a szóma sem tud boldogságot okozni, miután anyja meghal, már csak az öngyilkosságban talál megoldást, amit az egyik világítótoronynál meg is teszi. 

Ötödik: Klónozás


A TUDOMÁNYOS FANTASZTIKUS REGÉNY első fejezetéből megtudhatjuk, hogy 16.012 gyermeket sikerült klónozni, de Szingapúrban van a rekord, ahol 17.000 gyermeket is bokanovszkizáltak.
De mi a helyzet napjainkban? Azt kell, hogy mondjam, hogy Huxley megint túlságosan is előre szárnyalt, mert már annyira fejlett a géntechnológia, hogy sikerült klónozni állatokat. Az első állat, akit klónoztak egy Dolly nevű birka volt, akit 1996-ban klónoztak. Ezután 2005-ben Dél-Koreában egy Snuppy nevű kutyát másoltak le és nagyjából annyi ideig élt, mint bármelyik más afgán agár. 
Sir John Gurdon, - akinek először sikerült klónoznia egy állatot békaklónozási kísérletei során - elmondása szerint 50 éven belül az embereket is klónozzák majd. 
Képzeljük csak el ezt a világot! Amelyben nem csak állatok, hanem emberi klónok alkotják. Képzeld csak el, hogy milyen lenne, ha kettő lenne belőlem és belőled! Ugye milyen szörnyű? Elképzelni is borzalmas, nemhogy a megvalósítása. Isten ezt nem fogja megengedni. Az ember túl messzire ment, mint Noé idejében, ezért fogja kiönteni a harag csészéit. Aldous Huxley megrémülne véleményem szerint, ha belecsöppenne napjainkban, mert számos más tudományág alakult ki azóta. Ilyen például a robotika, nanotechnika, biotechnika, transzhumanizmus stb. Még egy érdekes gondolat ezzel kapcsolatosan: Lehetséges, hogy a Jelenések könyvében lévő fenevad képmása egy emberi klón lenne? Tudok egy olyan video tanításról is, miszerint a Fenevad képmása egy mesterséges intelligencia lenne, de mi van, ha ez egy klón? Amíg nem jelenik meg ténylegesen a fenevad, addig is találgathatunk, de mindenképp érdemes elgondolkodni, hogy a fenevad képmását nem ítélik meg. Vajon miért? Ezeket a kérdéseket nyitottan hagyom, és foglalkozzunk egy másik műalkotással, ami szintén a jövőben játszódik és Huxleyhez hasonlóan egy új világban merülhetünk mi nézők.

Szexmisszió

A lengyel filmet 1984-ben rendezte Juliusz Machulski. 1991-ben két férfi hibernáltatja magát három évre. Csakhogy kiderül, hogy nem három évre aludtak el, hanem ötvenhárom évet. Megtudjuk azt is, hogy 2044-ben eltűntek a férfiak egy megelőző háború során. Ebben a hazug világban a Férfi esett először bűnben, Kopernikusz és Eisten nőneműek voltak. Itt szintén nem ismerik az apa és anya szót, de valószínűleg más szavakat sem, de ez nem derül ki a film során. A film főszereplői Maks, Albert és Lamia, aki szerelmes lesz az egyik férfiba. Lamia úgy dönt, hogy segít a két férfinek kiszöknie, miután nővé akarták operálni, mert egy kísérleti szökést már megtettek. Ezúttal fölfele haladnak a liften és nem lefele. Ekkor tudjuk meg mi nézők, hogy egész idáig egy földalatti városban tartózkodtak Maksék mintegy 365 m-re a föld felszíne alatt. Felveszik a védőruhájukat és úgy döntenek, hogy megnézik, hogy mennyire nagy a sugárveszély odakint. Amikor kiérnek, kiderül, hogy az egész egy nagy misztifikáció. Mivel csak négy szkafander volt, ezért csak ők négyen tudták meg, hogy van egy másik, egy jobb világ odakint. De a csattanója az egész filmnek az, hogy megjelenik a fő gonosz, aki az egész megtévesztés mögött állt és megegyeznek abban, hogy megőrzik titkukat és családot alapítanak.
Az értekezés rövidsége miatt csak egy dolgot emelnék ki a filmből: 

Misztifikált világ


A játékfilm végén tudjuk csak meg, hogy minden nő egy hazug világban él. És egyáltalán nem is sejtik, hogy odakint van egy jobb, egy szebb világ, egy szép új világ, ahol nincsenek törvények, nincsenek hazugságok, nincsenek hamis tanítások, hanem szabadság van. Az űrruhások felfedezik a másik világot.
 Ezzel összefüggésben a Blikk.hun a napokban megjelent egy cikk miszerint egy apa-fia páros 53 millió ft-ot csaltak ki egy kamu szkafanderrel. Azt állították, hogy birtokukban van egy mágikus rézlap, amit a NASA-nak kívánnak eladni. A cikk szerint nem ez volt az első próbálkozásuk. Korábban különleges kígyókat árultak és azt ígérték, hogy attól megfognak gyógyulni az emberek.
Ahogyan haladunk időben előre az elhitetés és a megtévesztés nagyobb lesz, amíg nem jelenik meg Jézus másodszorra és a fátyol nem lebben fel. Ha ez megfog történni, akkor valahogy úgy érezhetjük, ahogy Alberték, mert Jézus megjelenésével mi is kiszabadulunk ebből a börtönbolygóból.

Álhírek – Szép Új világ

Huxley művében saját magunk vagyunk az álhírek gyártója, - mert John annak ellenére, hogy egy jobb, szebb világba került, - becsapja önmagát, mert egyrészt elutasítja Leninát. Másrészt pedig John öngyilkos lesz. A lengyel filmben viszont már egy egész földalatti világ áll az álhírek mögött, noha tudjuk, hogy az egész mögött egy főkolompos áll: Az álcázott nő, aki valójában egy férfi. Vajon az Antikrisztus is álcázott hús-vér ember lesz, aki szintén befogja csapni az emberiség nagy részét a nagy háború után? Véleményem szerint, igen. De nemcsak hús-vér ember lesz, hanem egy fenevad lesz. Vajon mi vagy ki a Jelenések könyvében lévő fenevad?
A múltkori értekezésem során, aminek a címe: „Álhírek – Titkos társaságok”- valószínűleg sokan nem vagy nehezen hitték el, hogy ők állnak az álhírek mögött. Pedig ez tényleg így van. De nem is kell, hogy mindenben összeesküvés-elméletet vagy titkos társaságot keresnünk, mert elég belegondolni arra, hogy a hétköznapjaink során hány szélhámossal találkoztunk már vagy hány barátunk, felebarátunk hazudott nekünk. Az álhírek ugyanis ott keletkeznek, hogy valaki vagy valakik elkezdenek hazudni. Ez nem is lenne gond, de ők folyamatosan hazudnak és terjesztik a hazugságokat és a dezinformációkat. Olvastam már, arról is, hogy Pesten elkaptak egy unokázó csalót, de arról is olvastam, hogy ismeretlenek ismeretlenül jelentkeznek a telefon másik oldalán és ha valaki felveszi azonnal lenyúlja a pénzét a mobiljáról. Egyik nap kaptam egy ímélt egy ismeretlen és külföldi cégtől, hogy nyertem egy nagy összeget. Az összegre már nem emlékszem, hogy mennyi volt, de arra igen, hogy azt válaszoltam nekik: „Ha valóban nyertem, akkor küldjétek el a pénzt a címemre szélhámosok”. A példákat vég nélkül fellehetne sorolni, és mi is Johnhoz hasonlóan azt tudnánk mondani: „Ó Szép Világ, melyben ilyen sok szélhámos, gonosz nép van”! Ó, Szép Új Világ, meddig akarod magadat becsapni és másokat is megtéveszteni?!"
Csakhogy ez nem a mi világunk! Emlékeztetni akarlak kedves Olvasó, hogy mi itt csak vendégségben vagyunk és a mi világunk a valóságos Menny!

Források:
Irodalom: Aldous Huxley: Szép Új Világ

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A halál rejtélye

Milliárdosok: Mit használ az embernek...?