Álhírek - Nagytestvér szemmel tart




Álhírek – Nagytestvér szemmel tart

„Igazságot, igazságot kövess, hogy élhess, és örökségül bírhasd azt a földet, amelyet az Úr, a te Istened ád néked.” 

- Mózes V. könyve: 16:20 -
Bevezetés

Szép napot kedves olvasó! Úgy gondolod, hogy szabad világban élünk, szabadok vagyunk, és minden rendben van? Akkor jobb, ha tőlem tudod meg a rémhírt, hogy az emberiség a pusztulás felé halad és hamarosan megérkezik a „globális rabszolgaság korszaka” – avagy a Fenevad Birodalma. Már semmi nem lesz olyan, mint előtte, mert szépen, lassan, fokozatosan haladunk a totalitárius diktatúra felé. Az elkövetkezendő sorokban két műalkotásról fogok értekezni. Először egy regényt „George Orwell – 1984-et” fogom elemezni, majd egy filmet is analizálni fogok az álhírek megközelítéséből, az utolsó idők ötvözetéből, tükör által homályosan.

1984

George Orwell angol író, kritikus, újságíró, akinek 1949-ben jelent meg híres regénye: „1984” címmel. A mű három részből áll és ezek 8, 9, és 6 részesek. A regény Londonban, egy elképzelt jövőben játszódik, ahol a társadalom négy csoportra oszlik: A piramis csúcsán van a Nagy testvér, alatta vannak a Belső Párt emberei, akik 6 millióan lehetnek, ezután következnek a Külső Párt emberei, és végül a Prolik, akik a lakosság 85 százalékát teszik ki. Orwell, Aldous Huxley tanítványa volt, ezért hozzá hasonlóan jelszómondatokat is kitalált a disztópikus társadalom számára:

A Háború: Béke
A Szabadság: Szolgaság
A Tudatlanság: erő

Az első részben megtudjuk, hogy a 39 éves Winston Smith a regény főhőse, aki a munkahelyén hamis dokumentumokat készít. Átírja a számokat, majd az eredetit megsemmisíti. Winston otthonában naplót ír, ami nem lenne szabad, és megtudjuk azt is, hogy a felesége Katharine már nem él. Sokszor visszaemlékezik gyerekkorára, miközben írja naplóját. Megtudjuk, hogy Londonban a tolvajok, prostik, kábítószer-kereskedők, mindenféle gengszterek tartózkodnak. Winston szeretné megtudni, hogy miért hamisítják a híreket és milyen volt az élet a forradalom előtt. Egyik nap hazamenet közben visszatér az ócska boltban, ahol naplóját előtte megvette és itt találkozik későbbi szerelmével, a fekete hajú Júliával.

A második részben már több esemény is történik. Winston többször találkozik a 26 éves Júliával a tisztáson vagy a templomtoronyban, de legtöbbször Mr. Charrington boltjának, kibérelt emeleti szobájában. Később Winston Júliával úgy döntenek, hogy szembe mennek a Gondolatrendőrséggel. Ehhez kérnek segítséget O’Brientől, aki egy címnélküli könyvet ad nekik, hogy tanulmányozzák. O’ Brien elmondja nekik, hogy Goldstein valós személy, és a titkos testvériség is létezik, és ő maga is tagja a szervezetnek. Egyik nap, amikor titokban találkoznak a titkos helyen – az ócskabolt emeletén, Winston épp a könyvet olvasta, amikor hirtelen leesik egy kép a falról, és meglátják a teleképet. Rájönnek, hogy egész idáig megfigyelve voltak titkos szobájukban, majd nem sokkal később letartóztatja őket a Gondolatrendőrség és elhurcolják a börtönben.

A harmadik részben Winston számára megkezdődik a bűnhődés a börtönben, mert gondolatbűnt követett el, hiszen szembe akart szállni a „Titkos Szervezettel.” Megtudjuk, hogy „Nagytestvér” valójában nem is létezik és O’Brien, akitől előtte segítséget reméltek maga is a Gondolatrendőrség tagja. Ezután rövid ideig szabadon engedik Winstont, de ismét megkínozzák, mert nem sikerült az agymosás. Ezúttal a 101-es szobában félemlítik és kínozzák meg. A regény azzal ér véget, hogy Winstont fejbe lövik, miután szerette Nagytestvért.
Most, hogy megtudtuk miről szól a regény, megvizsgálhatunk néhány gondolkodásmódot az álhírekkel kapcsolatosan, de csak a „momentum” erejéig. 

1.     Telekép – Avagy Nagytestvér szemmel tart

Orwell regényében a telekép egy olyan adó - vevő készülék, amit sohasem lehet teljesen kikapcsolni, csak lehalkítani. Gyakorlatilag mindenkit megfigyelnek Orwell világában. De mi a helyzet most napjainkban? Valóban létezik egy „Titkos Szervezet”, akik mindenkit megfigyelnek? Igen!
Erről egyébként beszéltek az RTL Klub csatornáján is a „Fókuszban” -, és ott is elmondják többek közt, hogy az internettel, térfigyelőkamerákkal, mobillal vagy drónok segítségével bárkit, akár több ezer km-re is könnyedén megfigyelhetnek.
Joseph Candel, aki arról híres, hogy több mint 15 éven keresztül tanulmányozta a Jelenések könyvét, ő a következő gondolatokat írja le a megfigyelt társadalomról:

„Bármilyen profetikusnak bizonyult is az 1984, még maga George Orwell sem képzelte volna, hogy a megfigyelés-technológia ilyen mértékű fejlődést ér el napjainkra. Regénye most kezd valósággá válni. Szegény Orwell! Ha most belépne a világba, és meglátná, hogy mivé lett, valószínűleg szörnyethalna ijedtében. Az ő idejében mindez még csak tudományos fantasztikum volt; mára viszont valóság ? és ez sajnos nem fog elmúlni.”

Egy másik helyen pedig a következőket írja le:

„Nagytestvér egyre szorosabbra húzza a hurkot társadalmunk körül. Istennel ellentétben, a világkormány erői csak a technika eszközein keresztül tudják állandó megfigyelés alatt tartani az embereket, így egyik ország a másik után vezeti be az orwelli ?újításokat?, természetesen miután széles körben elhitették, hogy mindez a mi érdekünkben történik.”

Az idokjelei.hun pedig arról ír Thea, - aki arról népszerű, hogy sok Joseph Candel írását lefordította nekünk magyarra, - a szerkesztő, hogy az új Okos tévék olyan hasznos funkcióval rendelkeznek, hogy azoknak távirányítói mikrofonokkal rendelkeznek és a rögzített hanganyagot harmadik felek számára is átadhatják. Ezek az új smart tévék kísértetiesen hasonlítanak Orwell 1984 című regényéből ismert, az állampolgárokat folyamatosan figyelő kijelzőkre.

Edward Snowden, a volt CIA alkalmazottnak pedig megköszönhetjük, hogy leleplezte a NSA-t, mert nyilvánosságra hozott egy titkos dokumentumot, ami arról szól, hogy titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek mobiltelefon - hívásait és internetes tevékenységét az Egyesült Államokban és világszerte.

2018. Július 1-től életbe lépett Magyarországon egy új törvény, ami arról szól, hogy Lehallgathatnak, bekamerázhatnak bárkit, aki bűncselekményt követett el.” Ugye, milyen fantasztikus? Nem mintha előtte nem figyelték volna meg az embereket, de most ezzel az új törvénnyel még nagyobb hatalmat kapnak a titkos szolgálatok, sőt korlátlan hatalmuk lesz. De nézzük meg, hogy miről is szól az új szabály:

 

A 24. hu szerint „Aki bűncselekmény elkövetőjeként „szóba jöhet“, az a jövőben ne csodálkozzon, ha nyomozók kamerázzák be a lakását, hallgatják le a telefonját, vagy olvassák az emailjeit.” Később pedig azt írják, hogy „Az ilyen előkészítő eljárást 6, kivételesen 9 hónapig lehet folytatni. Ha a nyomozók lyukra futnak, és nem sikerül a bűncselekmény gyanúját valószínűsíteni, az érintettek akkor nem tudhatnak meg semmit arról, hogy megfigyelték őket.” 

 Hogy ennek mennyire örülünk? Az új törvény szerint nem kell félni, mert csak félévig, de legfeljebb 9 hónapig figyelhetnek meg minket, és mi átlag polgárok az egészből semmit sem tudhatunk meg, sőt soha nem is fogjuk tudni, hogy mikor gyanúsítottak meg valamivel vagy mikor figyeltek meg. Csak egy kérdést teszek fel ezekkel kapcsolatosan: Az olvasottak alapján merészelhetünk azt feltételezni, gondolni vagy mondani, hogy szabad világban élünk és szabadok vagyunk? Egy biztos: A világ nagyon sokat változott az elmúlt 40-45 évben és más lett az emberiség magánszférához való viszonya is. Hogy milyen sokat változott és mennyire más lett a világ az elmúlt 40-45 évben, erről Otish Johnsonnál jobb mesélőt nemigen találhatunk.  A hvg.hu és a Blikk.hun is írtak erről korábban. A következő sorokban mindkét cikkről fogok idézni:

A hvg.hu szerint:


·         Otis Johnson 25 évesen 1970-ben került börtönbe, és csak 2015-ben, 69 évesen szabadult.

A Blikk.hu szerint:

 

·         New Yorkban Otis Johnson 69 évesen kiengedték a börtönből és úgy csodálkozott a világra 45 év után, mintha egy másik bolygóra csöppent volna.

 

Most nekünk nem lényeges, hogy 44 vagy 45 év után szabadult- e ki, hanem sokkal érdekesebb az, ahogyan elmeséli nekünk, hogy milyennek látja a világot, amikor kiszabadult.

 

A hvg.hu cikke szerint: 

 

Otis Johnson a mindenhol felbukkanó kijelzőket, az okostelefonokat és a színes üdítőket is furcsának találta. Azután erről is írtak: „A férfi először azt furcsállotta, hogy az emberek magukhoz beszélnek – egy kis időbe telt, amíg rájött, hogy ma így kommunikálnak az emberek az okostelefonjukkal és a headsetjeikkel. A gyalogosok közlekedésére is rácsodálkozott: Nem is néznek fel, amikor sétálnak. Fogalmam sincs, hogy csinálják.”

 

A Blikk.hu cikke szerint:

 

„Az elmúlt csaknem fél évszázadban hatalmasat fejlődött a tudomány, Otis nemcsak az űrsiklókról, a számítógép és az internet születéséről, de a mobiltelefonokról is lemaradt, így először nem értette, miért mászkál mindenki fülhallgatóval az utcán, és miért beszél magában.” 

 

„Láttam, hogy mindenki valami szerkezetet bámul sétálás közben, fel sem néznek. Vagy drót lóg ki a fülükből, és magukban beszélnek. Azt hittem, mindenkiből CIA-ügynök lett, el sem tudtam képzelni, mi másért beszélnének dróton keresztül.”

 

Most, hogy megtudtuk, hogy milyen sokat változott a világ az elmúlt 45 évben, és azt is, hogy mindenkit megfigyelnek, jogosan feltehetjük az alábbi kérdéseket is: Milyen szabályok fognak jönni még ezután? Az agyunkban is kotorászni fognak? Elképzelhető, hogy a következő törvény már akörül fog mozogni, hogy szabad-e gondolkodni és Orwell regénye valósággá válik? Esetleg fordítva történik: Valósággá akarják váltani Orwell regényét? Ha mégsem akarják megvalósítani Orwell regényét, akkor miért törölték le a Magyar Elektronikus Könyvtárból tavaly ilyenkor? Hamarosan gondolatbűnöző leszek, mert merész leszek meggyűlölni az Antikrisztust? – Ha a Jelenések könyvével hozzuk párhuzamba Orwell regényét, akkor a bajuszos, rövid, fekete, hajú Nagytestvér az Antikrisztussal azonos. 

2.   Gondolatrendőrség

Orwell univerzumában Nagytestvér valójában nem is létezik, hanem egy „Titkos Szervezet” áll mögötte. A „Titkos Szervezet” mellett ott vannak a Gondolatrendőrök, akik folyamatosan ellenőrzés alatt tartják az embereket, és akik gondolatbűnt vagy gondolatbűnöket követnek el, vagyis szembe akarnak, szállni velük, vagy nem szeretik Nagytestvért, azokat gond nélkül letartóztatják, megkínozzák, és mielőtt megölik, beviszik a 101-es szobában, ami arról híres, hogy mindenkinek a saját, legnagyobb félelmét kell legyőznie. Winston Smith esetében ez a patkány. Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy tényleg megvalósuljon az orwelli „Gondolatrendőrség” napjainkban, néhány lépésnyire vagyunk csak tőle. Ha mégsem akarják bevezetni a Gondolatrendőrséget, akkor miért tiltották be Kaliforniában a Bibliát még idén tavasszal? Én nem hiszem, hogy a melegek joga miatt történt meg, de sokkal jobban hiszek abban, hogy azért tiltották be a Bibliát Kaliforniában, hogy még kevesebb akadály lehessen az „Új Világrend” megvalósításához?! Igen! De gondoljunk arra is, hogy Mark Zuckerberg teljesen megváltoztatta az emberek internetes szokásait a facebook által, hiszen mindenki szabadon posztolhatja ki gondolatait, érzéseit, esetleg jelenlegi időtöltését. Vagy mégsem? Ha valaki elolvasta a 444.hu is megjelenő cikket az érteni fogja, hogy miért tettem föl ezeket a kérdéseket. A cikk szerint ugyanis az Európai Bizottság megakarja reformálni a Szerzői Jogokat! Hoppá! Máris megérkeztünk egy olyan ponthoz, amikor már sejteni kezdik a kedves olvasók, hogy mire akarok kilyukadni, de nézzük tovább, hogy még élesebb legyen a kérdés. A cikk szerint Axel Springer, - aki a Bild és a Die Welt kiadója, elnök-vezérigazgatója, aki egyben a német lapkiadók szövetségének is az elnöke – javaslatot tett az EU-s szerzői jogok modernizálására. A javaslat szerint mielőtt kiakarunk valamit posztolni vagy közzétenni a neten, előtte ellenőrizni akarják:

„Ezek értelmében a Google News például nem közölhetné újságcikkek címeit és ajánlóit (úgynevezett snippetek, 11. cikkely); a Youtube-nak, a Facebooknak vagy az Instagramnak pedig még a felhasználók által feltöltött szövegek, képek, videók megjelenése előtt ki kellene szűrnie azokat az anyagokat, amelyek szerzői jogokat sértenek (13. cikkely).” 

Axel Voss, az Európai Néppárt német kereszténydemokrata képviselője és a szerzői jogi irányelvekért felelős jelentéstevő szerint: „a hagyományos sajtó ilyen szintű anyagi, ebből következően egyben minőségi megerősítésével szerinte fel lehetne venni a harcot demokratikus berendezkedést fenyegető álhírekkel is.”  Pont ők akarják megszüntetni az álhíreket és ezért akarják megszüntetni a szabad sajtót és a szabad vélemény nyilvánítást? Véleményem szerint pont az ilyen személyek állhatnak az álhírek mögött, hiszen tudjuk jól, hogy mi a valódi céljuk a Titkos társaságoknak: Káoszt és zűrzavart akarnak okozni, hogy még inkább belemenjünk az egységesített világban. A cikk szerint eltörölnék azokat a tartalmakat, amelyekről úgy gondolják, hogy jogsértés történt. Később meg arról írnak, hogy:  

„A másik vitatott cikkely a 11. sorszámú, amelyet hiperlinkadónak is csúfolnak – e szerint az újságírói tartalmak snippetjeinek (általában cím, ajánló és egy kép) online platformokon való közlése a kiadótól megvásárolt licenszhez lenne kötve, a megjelenéstől számított 20 évig. Ilyen snippeteknek számítanak a Google hírei és keresőtalálatai, valamint a Facebookon vagy Twitteren megosztott cikkek előnézetei is.”

Az előbbi sorokat olvasva is azt tudom mondani, hogy Hurrá! Haladunk időben előre a központosított világban, ahol végeredményben egy diktátor fogja diktálni a szabályokat, és ahol az ő bélyege nélkül nem vehetsz semmit, és nem adhatsz el, de még egy tartalmat sem tehetsz közzé az interneten a 666-os szám nélkül.

Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezükre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak akin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.” 


– Jelenések 13:16,17 –

Most még csak beszélnek a szerzői jogok modernizálásáról, de mi lesz majd, ha ezek a törvények hatályba lépnek? A cikk szerint ezeket MI-vel akarják megoldani, pontosabban cenzúrázni, hiszen ezt egyetlenegy ember képtelen feldolgozni napi több száz vagy több ezer tartalmat. Ha a világ nagyon sokat változott az elmúlt 45 év során, akkor a következő 45 évben is fog? Ez nem kérdés, hogy fog-e változni a világ, de arról is tudnia kell mindenkinek, hogy minden csak rosszabb lesz! Elképzelhető, hogy olvasni fognak a gondolatainkban a jövőben? Perry Stone egyik műsorában beszél arról, hogy az MI – vagyis a Mesterséges Intelligencia rohamosan fejlődik. 


Elmondja, hogy „Az intelligencia és az intelligencia létrehozásának képessége megduplázódott 5 évente. Aztán már csak 4 év kellett hozzá, aztán 3, 2, 1, aztán 6 hónap, 3 hónap. És most már az intelligencia és a technológia pár hét alatt megtöbbszöröződik. A gépek, számítógépek, robotok már képesek embert szimulálni. A robotok elkezdtek emberszabásúakká válni. Úgy cselekszenek, beszélnek, és olyan ismeretük van, mint az embereknek. És vannak közülük hadseregek is. Izraelnek vannak cuccaik. Nem beszélhetek erről, de annyit mondhatok, hogy eljön a nap, amikor besétálsz egy repülőtérre, és mikor átvilágítanak, tudni fogják, mire gondolsz. Nem viccelek, ezen már dolgoznak. Még csak egy bizonyos szintig jutottak el, de csinálják. Mondhatjátok azt is, hogy soha nem lesz ilyen. Persze, azt is mondták, hogy soha nem fog ember járni a Holdon, aztán mégis. Aki nem követi ezeket, az nem tudja, valójában mik történnek. Eljön az idő, mikor bemész a repülőtérre, ahol a biztonság és anti-terrorizmus címszó alatt bescannelik az elmédben lévő képeket.  Már most is képesek elmosódott képeket készíteni arról, hogy mi van az emberek agyában/gondolataikban.” 

Még sok más gondolataim is lettek volna Orwell regényéből, de most nézzünk meg egy másik műalkotást, ahol szintén az álhírek állnak a háttérben.

A Trumen Show

Petre Weir rendezte 1998-ban. A főszerepben Jim Carrey áll, aki már sokszor bebizonyította színészi tehetségét és ebben a játékfilmben sem hagyott minket cserben. Trumen egy szigetre épült Seaheaven nevű csendes kisvárosban tengeti mindennapjait. Egészen addig, míg véletlen események sorozata felébreszti benne a gyanút, hogy tökéletes kis mintavilága pusztán álca, ő pedig egy a nap 24 órájában élőben sugárzott show főszereplője, barátai, szomszédjai, sőt legközelebbi családtagjai is színészek, akiknek szerepjátszásuk mellett az ő kordában tartása, és befolyásolása is feladatuk. Mikor gyanúja beigazolódik, Truman elhatározza, hogy megkísérel kitörni ebből az ál-valóságból. Sikerül is neki! Most pedig elemezzük, hogy mi történt a játékfilm végén.

1.   A nagy, reccs – avagy az igazság pillanata

A játékfilm végén Trumen kiscsónakja becsapódik a kékszínű háttérfalnak, és rájön, hogy egész idáig egy ál-valóságban élt, mert semmi sem volt igazi az életéből. Előtte is sejtette, hogy sok dolog nem stimmel az életében, de most, hogy eljött az igazság pillanata – még inkább megbizonyosodhatott afelől, hogy helyesen gondolkodott, hogy nem őrült meg és valóban jó belátásai voltak a körülötte lévő eseményekről. Aztán megjelenik Christof, aki Istennek a jelképe ebben a jelenetben, és megpróbál utoljára alkut kötni Trumennel, hogy maradjon. Nagyon érdekes párbeszédet hallhatunk kettejük között: 

-          „ - Trumen! Beszélhetsz! Hallak!
-          Ki vagy te?
-          Egy olyan Tv show kitalálója, aminek millióknak ad reményt, örömöt és ösztönzést.
-          És én ki vagyok?
-          A főszereplő!
-          Semmi sem igazi?
-          Te az vagy! Ezért volt jó nézni téged. Figyelj rám Trumen! Odakint sincs több igazság, mint a világban, amit neked csináltam! Odakint is hazudnak! Odakint is becsapnak! De az én világomban nincs mitől félned. Jobban ismerlek, mint te önmagadat.
-          A fejembe nem tettél kamerát!
-          Te most félsz, ezért nem mész el!”

Végül Trumen úgy döntött, hogy kilép az ál-valóságból és új életet kezd! 

Hoax és Summa

Winstonhoz hasonló sorsunk lehet, ha lemaradunk az elragadtatásról. Ahogyan Winstonnak sem volt könnyű szembe mennie Nagytestvér ellen, ugyanúgy azoknak sem lesz könnyű, akik elutasítják a Fenevad bélyegét, számát, és rendszerét.
Az elkövetkezendő években nemhogy csökkenni fog, hanem még több hoax információ fog terjedni a médiában. Winston Smith azokat a keresztényeket jelképezi, akik alszanak. Ők azok a balga szüzek a tíz szűz példázatából, akiknek kifogyott az olajuk és mire észbe kaptak bezáródott előttük az ajtó. De ide tartoznak azok a keresztények is, akik tudatára ébredtek annak, hogy fel kéne ébredni, mert sokáig aludtak – de még mindig alszanak.

Trumenhez hasonló sorsunk lehet, ha mindennap figyelmesek vagyunk, és nem alszunk el. Trumen azokat a hívőket szimbolizálja, akiknek van olaj a lámpásukban. Ők azok az okos szüzek, akik mindenkor készen állnak Jézus második visszatérésére. De ide tartoznak azok a keresztények, akik Trumenhez hasonlóan tehetetlenek és cinikusan azt tudják mondani, hogy „a fejembe még nem tettetek kamerát.”

Végül, de nem utolsó sorban hadd tegyem fel ismét a szokásos, nyitott kérdést a kedves olvasóknak, követőknek: Ezt a cikket olvasva gondolhatod, feltételezheted, mondhatod, hogy szabad világban élünk és szabadok vagyunk? Én már nem érzem magam szabadnak és nem gondolom azt, hogy szabad világban élünk, és nem akarok ehhez a világhoz tartozni, ezért is várom az elragadtatást!

források:
http://breitportal.hu/2018/04/21/kaliforniaban-kvazi-betiltottak-a-bibliat/
https://www.youtube.com/watch?v=B_70INZjqww&t=1202s
Játékfilm: A Trumen show
Regény: George Orwell: 1984

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A halál rejtélye

Milliárdosok: Mit használ az embernek...?