A depresszió ellenszerei - Part 4: Lucifer és a Mérgek






A depresszió ellenszerei - Part 4: Lucifer és a Mérgek


A wikipédia szerint: Lucifer egy latin szóösszetétel a lux, lucis (fény) és fero (hozni) szavakból, jelentése így „fényhozó”.[1] Legelőször görög és római költők használták a Vénusz bolygó jelzőjeként. A Vénusz bolygó héber neve, ben-shachar jelentése „a hajnal fia”. Leggyakoribb értelmezésben Lucifer az ördög, avagy a gonosz megtestesülése. Más néven: Azazel vagy Sátán.
Lucifer szó másik jelentése: fényes hajnalcsillag.
Luciferről a következőket olvashatunk Isten igéjében:
Az Ézsaiás (14, 12-15)-ben:
Miként estél alá az égről fényes csillag, hajnal fia!?
Levágattál a földre, a ki népeken tapostál!
Holott te ezt mondád szívedben: Az égbe megyek fel,
az Isten csillagai fölé helyezem ülőszékemet,
és lakom a gyülekezet hegyén messze északon.
Felibök hágok a magas felhőknek,
és hasonló leszek a Magasságoshoz.
Pedig a sírba szállsz alá, sírgödör mélységébe!
Az Ezékiel 28, 12-15-ben:
Így szól az Úr Isten: Te valál az arányosság pecsétgyűrűje, teljes bölcsességgel, tökéletes szépséggel.
Édenben, Isten kertjében voltál; rakva valál mindenféle drágakövekkel: karniollal, topázzal és jáspissal, társiskővel és onixxal, berillussal, zafirral, gránáttal és smaragddal; és karikáid mesterkézzel és mélyedéseid aranyból készültek ama napon, melyen teremtetél.
Valál felkent oltalmazó Kérub; és úgyállattalak téged, hogy Isten szent hegyén valál,tüzes kövek közt jártál.
Feddhetetlen valál útaidban attól a naptól fogva, melyen teremtetél, míg gonoszság sem találtaték benned.
Ahhoz, hogy megértjük hogyan kapcsolódik Lucifer a Mérgekhez - Alkohol, Drog, Dohány, egyéb mérgek – visszakell utaznunk elmében a kezdetekhez! Ehhez kapunk segítséget Ellen. G. White-tól, aki sok látomásos kijelentéseket kapott. Az egyik látomásában látta Lucifer lázadását. A másik nagy klasszikus író Derek Prince, aki szintén írt az esetleges Ádám előtti korszakokról. Ezekről fogok a következő sorokban összehasonlító elemzést írni!

Derek Prince ír arról, hogy a föld teremtése előtt lehetett legalább egy „Ádámi előtti korszak”, aminek az időszakát nem tudjuk, de az 1Mózes:1-2 versében található verses ellentmondások - szerinte utalások arra, hogy volt legalább egy korszak, mielőtt Isten megteremtett bennünket.
Több jel mutat arra, hogy mielőtt mi (Ádám és leszármazottai) színre léptünk volna különféle események már zajlottak itt. Ha ezt a korszakot Isten szemével láthatnánk, minden bizonnyal képesek lennénk osztályozni és felosztani, és minden bizonnyal több különböző alkorszakot vagy kort különíthetnénk el azon belül.
Ellen G. White megerősíti nekünk, hogy valóban volt egy korszak, amelyben harmónia és békesség uralkodott, míg Lucifer nem lázadt fel.
Lucifer a mennyben lázadása előtt egy magas rangú, felmagasztalt angyal volt, aki rangban legközelebb állt Isten egyszülött Fiához. Arca a többi angyaléhoz hasonlóan szelídséget és boldogságot fejezett ki. Homloka magas és széles volt, ami nagy értelméről tanúskodott. Alakja tökéletes, magatartása nemes és fenséges volt. Arcán különleges fény ragyogott, amely körülötte fényesebben és szebben ragyogott, mint a többi angyal körül, mégis Krisztus, Isten egyszülött Fia kivált Isten minden angyala közül.„
Derek Prince beszél arról is, hogy az Ádám szó egyszerre tulajdonnév és köznév, aminek jelentése: ember. Érdekes módon arról tudott, hogy volt egy lázadó és arról, hogy az egész univerzum alapproblémája: lázadás Isten kormányzása ellen.
A világban tapasztalható minden békétlenség, konfliktus és háború háttere – más szóval gyökere – egyetlenegy szóban összegezhető: lázadás.

Arról viszont nem tudott, hogy hogyan is történt a lázadás. Ehhez a kijelentéshez Ellen. G. Whitehoz kell, visszatérnünk.
A nagy Teremtő összehívta a mennyei sereget, hogy az összes angyal jelenlétében különleges tiszteletben részesítse Fiát…
Lucifer irigy és féltékeny volt Jézus Krisztusra. Mégis, mikor az angyalok meghajoltak Jézus előtt, hogy elismerjék felsőbbségét, nagy tekintélyét és jogos uralmát. Lucifer is meghajolt velük, de szíve tele volt irigységgel és gyűlölettel. Isten bevette Jézust terveinek különleges tanácsába, de Lucifer nem ismerte tervét. Ő nem értette meg és nem is kapott engedélyt Isten szándékainak megismerésére…
Ekkor elhagyta az Atya közvetlen jelenlétét és Krisztus iránt irigységgel telt meg. Valódi céljait elrejtve összehívta angyalait, az angyali seregeket. Ismertette célját, amely önmaga volt. Mint akit megbántottak, Istennek Jézus iránti tiszteletét, mint az ő elhanyagolását állította be előttük, azért az angyalok édes szabadságának, amelynek eddig örvendtek, szerinte vége van…

Derek Prince arról is beszámol, hogy az eredendő bűn: a kevélység.
Lucifer szíve tehát a kevélységtől felfuvalkodott a szépsége miatt, és ez vezetett letaszításához. Isten hegyéről. Úgy gondolom, hogy elengedhetetlenül fontos, hogy mindnyájan szembenéznünk azzal a ténnyel, hogy a világmindenségben az első bűn nem gyilkosság és nem is házasságtörés volt, hanem kevélység. A lázadáshoz már a kevélység vezetett.
Ellen pedig a következő gondolatot írja le nekünk a bűnről:
A legnagyobb bűn az Isten kormányzása elleni lázadás volt.

Derek bácsi ír arról, hogy Lucifer megpróbálta átvenni Isten kormányzatát:
Lucifer egyik legfőbb jellegzetessége az volt, hogy megpróbálta átvenni Isten eredeti kormányzati struktúráját, amelyet jól ismert, és ezt a rendszert próbálta Isten ellen fordítani.
Ahhoz, hogy teljesebb képet kapjunk, vissza kell térnünk Ellen nénihez:
Az egész mennyei sereg felszólítást kapott, hogy jelenjék meg az Atya előtt, hogy eldöntsenek minden esetet. Sátán arcátlanul kifejezésre juttatta elégedetlenségét, hogy Krisztust fölébe helyezik. Büszkén felállt és hangoztatta, hogy legyen egyenlő és Istennel, és vonják be őt is az Atyával való tanácskozásba, hogy megértse terveit. Isten kijelentette, hogy egyedül Fiának jelenti ki titkos terveit és megkívánja az egész mennyei családtól – még Sátántól is –, hogy feltétlen és teljes engedelmességet tanúsítson iránta; Sátán azonban méltatlanná vált helyére. Ekkor Sátán ujjongva mutatott a vele rokonszenvezőkre, mivel majdnem az egész angyali sereg felét megnyerte, azért kijelentette: „Ők velem vannak. Őket is ki akarod űzni? Ilyen űrt akarsz csinálni a mennyben?” Ekkor kijelentette, hogy kész ellenszegülni Krisztus tekintélyének és erőszakkal megvédi mennyei helyét.
Isten angyalai sírtak, amikor hallották Sátán szavait és ujjongó kérkedését. Isten ekkor kijelentette, hogy a lázadó ne maradjon tovább a mennyben. Magasztos és boldog állapotát csak azzal a feltétellel tarthatta volna meg, ha engedelmeskedik a törvénynek, amelyet Isten adott a magasabb rendű lények kormányzására. Semmi engedményt sem tettek azoknak megmentésére, akik át merik hágni Isten törvényét. Sátán vakmerővé vált lázadásában és kifejezésre juttatta, hogy semmibe veszi Isten törvényét. Sátán nem tudta elviselni a törvényt. Azt állította, hogy az angyaloknak nincs szükségük törvényre, azért engedjék meg, hogy szabadon kövessék saját akaratukat, amely mindig helyesen fogja vezetni őket. A törvény csak korlátozza szabadságukat, azért az ő egyik nagy célja a törvény eltörlése…


Ekkor háború tört ki a mennyben. Isten Fia, a menny fejedelme és hűséges angyalai harcba szálltak az őslázadó és mindazok ellen, akik egyesültek vele. Isten Fia és a hű, igaz angyalok győztek és Sátánt és a vele rokonszenvezőket kiűzték a mennyből. Az egész mennyei sereg elismerte és imádta az igazságosság Istenét. A lázadásnak nyoma sem maradt a mennyben. Mindenütt béke és összhang uralkodott, mint azelőtt. A mennyei angyalok gyászolták azokat, akik elveszítették a boldogságot és áldást. Hiányukat érezték a mennyben.
Az Atya tanácskozást tartott Fiával, hogy azonnal megvalósítsák céljukat, hogy embert teremtsenek a földre…

Láthattuk tehát, hogy az egyik műalkotás kiegészíti a másikat és nincs benne logikai zavar. Ami az egyikben megtalálható az a másikban nem biztos, hogy szó lesz. Luciferről vannak több titkaim, de idővel fogom csak felfedni! Most viszont megfogjuk vizsgálni a Démonokat is! Ahhoz, jobban megértjük, hogy a mérgek hogyan kapcsolódik hozzájuk muszáj lesz megtudnunk, hogy kik is ők. Erről fog szólni a következő rész.



Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lucifer
http://adventista.hu/egwhite/honlap/tel/33.htm

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A halál rejtélye

Milliárdosok: Mit használ az embernek...?