Apokalipszis - Kegyelem

 

Apokalipszis - Kegyelem

 


 

 

Bogarak szántják a sötétet
és csillagok az éjszakát.
Van időnk hosszan üldögélni
az asztalon pihenő lámpafényben.
Megadatott a kegyelem:
miközben minden áll és hallgat,
egyedül az öröklét működik.

-          Pilinszky János –

 

 

A „kegyelem” szót különböző korokban másképpen értelmezték. Mást jelentett az Ószövetség ideje alatt, és mást jelent az Újszövetségben. A 21. századi átlagos emberek többsége ez alatt azt érti, hogy megbocsájtani a másik félnek.

A digitális korszaknak köszönhetően sokan utána tudnak nézni a szó jelentésének, sőt rengeteg video és írás is megtalálható a neten böngészve, de én ettől függetlenül felfogok olvasni három forrásból, és négy Szerzőtől a kegyelem definícióját. Azért három forrás, és négy Szerző, mivel nem szeretném, hogy hosszú legyen az értekezésem.

A kronológiai sorend a legrosszabbtól a legjobb szerint állítottam össze. Az én sajátságos látásmódomat pedig az értekezés végére hagyom.

Az én meglátásom szerint a kegyelem definícióját a legrosszabban az OpenAI ChatGPT-je határozta meg.  Nem volt időm, hogy egy másik chatbotot, a „Chat GPT-nél” is okosabb, a Google Gemini 1.0-tól is megkérdezzem, hogy mi a kegyelem.

Az OpenAi Chat GPT 3.5-ös mesterséges intelligenciája szerint:

A kegyelem olyan fogalom, amely különböző összefüggésekben és kontextusokban különböző jelentéseket ölthet. Általánosságban a kegyelem az irgalom, az elnézés, vagy a jóindulat kifejezése.

A wikipedia szerint a kegyelemnek többféle jelentése van a vallásokban, és a kereszténységen belül is. A keleti vallásokban a kegyelem a szabad és kényszermentes cselekedetekhez kapcsolódik.

A hit gyülekezet lexikona szerint:

A kegyelem a görög χάρις (kharisz) szóból ered. Jelentéstartalma jelentősen eltér a magyar kegyelem szóétól, mely alatt a köznyelvben leginkább a bűnei miatt elítélt ember jogi értelemben vett felmentését értjük. A kharisz a khara (öröm) szóból származik, ami alapvetően azt jelenti, amikor valaki örömből, jókedvből, vidámságtól motiváltan megkegyelmez, megbocsát valakinek, megajándékoz valakit, vagy más pozitív dolgot cselekszik egy másik személlyel. 

Dr. Joó Sándor szerint: Isten kegyelme szűkebb értelemben véve mindaz, amit Isten a bűnös emberen, emberben és a bűnös emberért tett, hogy a bűntől és a haláltól megmentse.

Reményik Sándor szerint:

A kegyelem isteni segítség vagy erő, amelyből Jézus Krisztus engesztelése által újra meg újra részesülünk. A kegyelem révén megszabadulunk a bűntől és a haláltól. Emellett a kegyelem olyan hatalom, amely nap, mint nap megerősít bennünket, és segít mindvégig kitartanunk. Ám erőfeszítést igényel részünkről is, hogy megkaphassuk az Úr kegyelmének teljességét.

Joyce Meyer szerint:

A kegyelem a Szent Szellem ereje, amely rendelkezésedre áll, hogy könnyedén megtedd azt, amit a saját erődből nem tudsz megtenni. A kegyelem Isten ereje, amely belép az életünkbe, és szabadon képessé tesz minket arra, hogy megtegyük mindazt, amire szükségünk van. Isten kegyelme mindig rendelkezésre áll, de nekünk hit által kell elfogadnunk, és el kell utasítanunk, hogy a saját erőnkből, Isten nélkül cselekedjünk.

A Szent Szellem az Atya Istentől szolgál felénk kegyelemmel. A kegyelem valójában a Szent Szellem ereje, amely Isten trónjáról árad ki az emberek felé, hogy megmentse őket, és képessé tegye őket arra, hogy szent életet éljenek, és beteljesítsék Isten akaratát.

A kegyelem szinonimái: szánakozás, sajnálat, könyörület, együttérzés, szánalom, irgalom, megkegyelmezés, részvét. grácia, könyörület, kegyesség, irgalom, kegy, amnesztia, közkegyelem, feloldozás, felmentés, bűnbocsánat, megbocsátás, bocsánat.

A kegyelem fajtái a teljesség igénye nélkül:

1.      Segítő kegyelem: A segítő kegyelem (gratia actualis) olyan átmeneti hatás, amely ráhangolja az embert a természetfölötti rendre, és megadja a lehetőséget, hogy hittel és szeretettel válaszoljunk Istennek.

2.      Megszentelő kegyelem: A megszentelő kegyelem (gratia sanctificans) olyan természetfölötti hatás és adomány, mely az embert bensőleg megszenteli és Isten fogadott gyermekévé teszi; rejtett módon benne van az örök élet elővételezése is.

3.      Hiperkegyelem: Molnár Sándor szerint: A hiperkegyelem a kereszténységen belül az utóbbi évtizedekben felbukkanó tévtanítás, ami egyre népszerűbb az egész világon, és ma már Magyarországon is számos gyülekezetet és evangéliumi keresztényt megfertőzött.

4.      Isteni kegyelem: Egyes vallási és filozófiai hagyományokban a kegyelem az isteni irgalom és szeretet kifejezése. Az emberek ebben az értelmezésben Isten kegyelmére szorulnak a bűneik miatt, és az isteni kegyelem által találhatnak megnyugvást és megbocsátást.

Ezenkívül létezik még:

5.      Elnöki kegyelem

6.      A Jogtudomány szerint:

A; Eljárási kegyelem

B; Végrehajtási kegyelem

C; Mentesítési kegyelem

A Kegyelem szavát meggyőződésem szerint II. Rákóczi Ferenc határozta meg a legjobban.

A kegyelem alapvető sajátossága II. Rákóczi Ferenc szerint az, hogy Isten adja, s az ember az, aki kéri a kegyelem segítségét.

II. Rákóczi Ferenc szerint:

A kegyelem lehet sajátságos, természetfölötti, különleges, szellemi, első, hatalmas, mérhetetlen, ingyenes, belső vagy hathatós.

A kegyelemnek Rákóczi szerint vannak fokozatai; lehet valóban nagy; lehet nagyobb, mint azt gyarlósága megérdemelte, lehet gazdagabb és hathatósabb, és lehet az ember számára kiérdemelt kegyelem, amely a testet alárendelte a léleknek, s az ember számára elegendő.

Kegyelem a Menny és a Pokol lencséjén keresztül

Én személy szerint a kegyelmet aszerint csoportosítom, hogy jelenleg az adott lélek hol tartózkodik, hol tölti fizikailag idejét; illetve szellemileg hol tölti az örökkévalóságot, hiszen mást jelent a kegyelem egy elkárhozott lélek számára, mást a földön élő emberek számára, és megint mást a mennyben hazaérkező szentek számára.

Az, hogy mit jelent kiesni a kegyelemből sajátságos álláspontom szerint a Pokolban lévő kárhozottak érzik ennek súlyát a leginkább a bűn miatt. Sőt, az elkárhozott keresztények értik meg a legjobban, hiszen ők egykor sok ígéretet kaptak Istentől, és sok igazságról is hallhattak, de most a Pokolban mindenben hiányt szenvednek, és tehetetlenek, mivel semmit nem tudnak tenni. Sok élő halott keresztény könyörög ebben a percben is kegyelemért, és nagyon bánják korábbi tettüket, de már nem kaphatnak kegyelmet, hiszen elkészült számukra az örök ítélet.

Megvan írva Isten igéjében, hogyBizony, rettenetes dolog az élő Isten kezébe esni!”. – Zsidok 10:31

A mennyben lévő szenteknek a kegyelem egyenlő Isten végtelen szeretetével, jóságával, kedvességével, hiszen tudják, hogy valójában ők is, ahogy mindenki más, aki ezen a földön élt/él megérdemelte volna a jogos ítéletet, de hála a Fiúnak van kegyelem. Meglátásom szerint most értették meg közülük, akik néhány perce érkeztek meg a Mennyben, hogy mit jelent a Mennyei Édesapánk magasabb rendű agapé szeretete.

A földön élő keresztény emberek számára a kegyelem időt is jelent. Leginkább akkor ébredünk fel a „kegyelem” szóra, amikor valamelyik közelebbi rokonunkat, családtagunkat veszítsük el.

 

A kegyelem azt is jelenti a földön élő lelkek számára az én egyedi meglátásom szerint, hogy mindenki kivétel nélkül megérdemelte volna a Poklot az első szívbeli bűnre vágyódásunk után, ami valójában bűncselekmény, és gonoszság. Nem véletlenül használom azt a szót, hogy szívbeli bűn, hiszen Jézus magasabbra helyezte a mércét a következő kijelentésével, ami a Máté 5:27-ben található: Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már házasságtörést követett el vele.

Ne felejtsük el, hogy mi már az Újszövetség ideje alatt élünk, éppen ezért „Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet.” ( Példabeszédek 4:23)

 Tehát jogosan megérdemelnénk az örök ítéletet, de Jézus Krisztus a Hősök hőse, aki egyben az igazi Szupermenünk közbenjár értünk, és eltörli a bűneinket, ha kérjük. Éppen ezért, Isten ahelyett, hogy megítélne bennünket, megkegyelmez. Örökké tartó haragjával szemben örökké tartó kegyelmét árasztja ránk. A Pokol helyett a Menny lesz a célállomásunk! Örök ítélet helyett örök élettel ajándékoz meg!

A kegyelem, mint ahogy említettem az előző sorokban egyben időt is jelent. Van, akinek 17 év kegyelmi idő adatik, míg másnak 52 év.

Hogy miért?

Ennek az az oka az én meglátásom szerint, hogy az Istentől kapott kegyelem mindenki számára egyedi, mint az ujjlenyomatunk. Nincs az univerzumban még egy olyan személy, mint, amilyen te vagy. Nincs és nem is lesz belőlünk kettő. Értsd meg, hogy nem véletlenül születtél meg ebben a korszakban. Az sem véletlen, hogy ebben az országban és az adott városban, vagy faluban születtél meg. Nem véletlen, hogy az adott talentumokat kaptad meg ajándékul Istentől. Nem véletlen, hogy most ezeket a sorokat olvasod, vagy éppen hallgatod. Itt a földön semmi sem véletlen! Tudd meg, hogy Istennek még mindig célja van veled, és a tervei közé tartozik az is, hogy kijelentse neked, hogy milyen célból teremtett meg.

 De, amíg a földön élünk sosem tudhatjuk, hogy mikor jár le a kegyelmi időnk, mert ennek az időpontja misztérium. Ez is Isten titkai közé tartozik, ahogy sok más dolog is.  

Ma még tart a kegyelemnek az ideje, éppen ezért, ha te is az a személy vagy, aki még nem tért meg, és most hallja ezeket az igazságokat először, akkor szeretnélek megkérni, hogy csatlakozz te is Isten családjához. Nem kell semmi mást tenned, mint elmondod a megtérők imáját, és a neved rögtön szerepelni fog az élet könyvében.

A megtérők imáját elmondhatod a saját szavaiddal, de a Jézus élete c. filmrészlet alapján is:

https://www.youtube.com/watch?v=uypVy29Mjcw

 

Ha elmondtad a megtérők imáját, akkor engedd meg, hogy elsőként köszöntselek Isten királyságában, és ezúton is szeretnék kívánni neked és a kedves követőknek, hallgatóknak, nézőknek Boldog, békés, újévet!

 

 

 

 

 

 

Források:

https://idegen-szavak-szotara.hu/kegyelem-jelent%C3%A9se

https://www.szinonimakereso.hu/kegyelem/f%C5%91n%C3%A9v

https://topszotar.hu/szinonima-szotar/kegyelem

https://szinonimaszotar.com/magyar-szinonimak/kegyelem

https://szinonimaszotar.poet.hu/kegyelem

https://www.youtube.com/watch?v=c7-cPdmw_SE

https://www.youtube.com/watch?v=MGohcmV9Ak8

https://www.youtube.com/watch?v=U1R6jjNj1b0

https://johir.eu/a-kegyelem-ereje/

https://megvanirva.hu/a-kegyelem-summaja/

https://kattima.hu/hu/app/prayer-list/Cseri-Kalman-A-kegyelem-harmatja

https://www.youtube.com/watch?v=Ug2gD-6gDz4

https://www.worldchallenge.org/hu/n%C3%B6vekedsz-e-kegyelem-%C3%A1ltal

https://profetainaplo.hu/2018/08/08/a-kegyelem-es-a-tanitasa/

https://divinity.szabadosadam.hu/?p=33423

https://777blog.hu/2022/07/26/a-kegyelem-amely-kepes-mindent-megvaltoztatni-az-eletedben/#google_vignette

https://csendespercek.hu/ahitatok/5576-a-kegyelem-meglepetese-2014-01-04

https://hungarian.cfcindia.com/hu/basic-christian-teachings/21-law-and-grace

https://www.citatum.hu/cimke/isteni_kegyelem?r=4

https://www.evangelikalcsoport.hu/2018/01/10/a-hiperkegyelem-tananak-bemutatasa-es-kritikaja-interju/

https://777blog.hu/2022/07/26/a-kegyelem-amely-kepes-mindent-megvaltoztatni-az-eletedben/

https://pecs.hit.hu/dr-hack-peter-kegyelem-nem-torvenyt-torli-el-hanem-buntetest/

https://keskenyut.wordpress.com/2014/02/05/a-hamis-kegyelem-tanitas-ot-ismerve-john-burton/

https://www.kegyelem.info/hiteleti-irasok/hit-es-igazza-valas/bun-es-kegyelem-1-visszaelni-a-kegyelemmel/

https://docplayer.hu/15263425-A-kegyelem-abonyi-sandor-a-kegyelem-a-torveny-a-hit-es-a-cselekedetek-kapcsolata.html

https://ptothbela.com/2000/12/31/hol-van-jelen-a-kegyelem/

http://www.zsongoratya.hu/images/imaorak/imaorapdf/488.pdf

http://www.ujexodus.hu/aktualis/hiperkegyelem_a_mozgalom_es_teologiaja

https://velunkazisten.hu/hu/osvenyem/0612_meghokkento_kegyelem

https://bibliatanulmanyok.hu/2021-4/d/d20211106-torveny-es-kegyelem

http://www.refpasaret.hu/pasaret/pred.php?id=2119

https://www.csendespercek.hu/ahitatok/7058-az-igaz-kegyelem-2017-12-07

https://viralbeliever.com/hu/what-is-the-meaning-of-grace-623/

http://www.refpasaret.hu/pasaret/pred.php?id=1552

http://www.katolikus-honlap.hu/0701/gaudron.htm

https://omegagyulekezetek.hu/portfolio-items/kegyelem-es-igazsag/

https://lelkigyogyulas.wordpress.com/2017/11/13/mi-a-kegyelem/

https://www.the-saltoftheearth.com/meaning-grace/?lang=hu

https://kovacsgeza.hu/cikkek_jegyzetek/A_kegyelem.pdf

https://viralbeliever.com/hu/what-are-the-4-types-of-grace-623/

https://anyanyelvcsavar.blog.hu/2021/12/23/mi_a_kegyelem_572

https://lexikon.katolikus.hu/M/megszentel%C5%91%20kegyelem.html

https://www.gotquestions.org/Magyar/Isten-kegyelme.html

http://www.katolikus-honlap.hu/0807/kegyelem.htm

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/k-33922/kegyelem-3488A/

https://aktivkeresztenyseg.hu/mit-jelent-kegyelmet-kapni

https://www.hit.hu/lexikon/kegyelem

https://lexikon.katolikus.hu/K/kegyelem.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kegyelem_(vall%C3%A1s)

https://www.churchofjesuschrist.org/study/youth/learn/ap/atonement/grace?lang=hun

https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Kegyelem

https://anyanyelvcsavar.blog.hu/2021/12/23/mi_a_kegyelem_572

https://aktivkeresztenyseg.hu/ertsd-meg-jobban-mi-a-kegyelem

https://www.keresztenyelet.hu/feher-es-fekete-kegyelem/

https://viralbeliever.com/hu/what-are-the-4-types-of-grace-623/

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A halál rejtélye

Mi várható a jövőben? - Milyen lesz a 2021- es év?

Milliárdosok: Mit használ az embernek...?